Konefka poleca: łopatkę wieprzową w sosie czosnkowym
Tym razem Konefka poleca, bo ściemą byłoby powiedzenie, że Króliś tak zachwala kawałek łopatki wieprzowej.
Konefka za to z czystym sumieniem może polecać, bo było zace w smaku. Największą gwiazdą jest tutaj sos czosnkowy. Do tego były ziemniaczki puree i surówka z czerwonej kapusty
Gdyby nie to, że Konefka stara się być kulturalną osobą, to wylizałaby ten talerzyk z sosiku na oczach Królisia, ale pewnie menda odebrałaby to jako jakąś nie dwuznaczną propozycję i później by się do Konefki przywalał.
Chociaż jak Konefka by mu zapodała czosnkowy pocałunek, to ochota na amory, szybko by mu przeszła. Jak chcecie odstraszyć swojego królisia, to dodajcie dużo czosnku. Sos naprawdę wymiata

Przepis na: łopatkę wieprzową w sosie czosnkowym
Ingredients
- 500 g łopatki wieprzowej bez kości pokrojonej w plastry
- 1 por biała część pokrojona w talarki
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 6 ząbków czosnku przeciśnietego przez praskę
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 5 łyżek oleju
- 600 ml bulionu warzywnego
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- estragon
Instructions
- Mięso wieprzowe oprószyć przyprawami dokładnie z wszystkich stron. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Następnie na patelnię wlać 2 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz włożyć mięso, parę minut obsmażyć mieszając. Następnie wlać bulion warzywny. Dodać pora Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Dodać sos sojowy, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać czosnek. Gotować 2-3 minuty. Mięso wyjąć na talerz a zawartość patelni zblendować na gładki sos



Tu pomysł na policzki wieprzowe https://kroolinaria.pl/poledwiczki-wieprzowe-z-sosie-musztardowym/