Szukaj
Close this search box.

Pierogi z gęsiną w sosie grzybowym

Króliś (doświadczalny) poleca: pierogi z gęsiną w sosie grzybowym 

Takich, to Konefka jeszcze nie robiła. Gąska kupiona na farmie. Do tego sosik grzybowy, taki paluszki lizać.

Te pierożki, oczywiście, że można zrobić po ludzku, bez wymyślanek, tzn takie normalne, że wycinacie kółeczka i na to farsz a potem sklejacie. Część tych pierożków u Konefki taka była

Konefka jednak nie byłaby sobą, gdyby coś tam nie przykombinowała i kilka zrobiła w sposób trochę na wypasie i tak oto mamy danie wyglądające jak z drogiej restauracji a to tylko zwykły pierożek z nadzieniem mięsnym w sosie

Kombinujcie ludzie, niech będzie kreatywnie 🙂

Pierogi z gęsiną w sosie grzybowym

Pierogi z gęsiną w sosie grzybowym

Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 2 godziny 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 20

Składniki
  

Na nadzienie

  • 600 g mięsa z gęsi udko, pierś ugotowanego z rosołu pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ugotowana marchewka z rosołu
  • 1 ząbek czosnku przecisniętej przez praskę
  • 1/4 startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy
  • 2 łyżki smalcu z gęsi

Na ciasto pierogowe

  • 300 g mąki 00
  • 200 g mąki krupczatki jak nie macie można zrobić tylko z mąki 00
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

Instrukcje
 

Na nadzienie

  • Na patelni podgrzać smalec z gęsi. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i podsmazyć, dodać mięso. Smazyć przez 5 minut. Mięso z cebulą i marchewką przepuścić przez maszynkę do mięsa (można też je rozdrobnić w malakserze).
  • Dodać gałkę, majeranek, sól, pieprz ziołowy do smaku. Wyrobić. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodać łyżkę wywaru. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Na ciasto do pierogów
  • Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.

Na pierogi

  • Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
  • Na krążkach układać porcję nadzienia i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podawać z sosem grzybowym
Słowo kluczowe gęś, grzyby, pierogi
pierogi z gęsiną
pierogi w sosie grzybowym
pierogi z nadzienem z gęsiny
pierogi w sosie

Sos grzybowy zrobiony z tego przepisu https://kroolinaria.pl/palki-z-kurczaka-w-sosie-grzybowym/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube