Króliś (doświadczalny) poleca: gołąbki z tartymi ziemniakami
Jakoś niedawno Konefka robiła pierogi z tartymi ziemniakami. No i tak jej zasmakowało, że idąc za ciosem zrobiła gołąbki nadziewane właśnie tartymi ziemniakami, boczkiem wędzonym im cebulą. To wszystko w sosie śmietanowym.
Kiedyś Konefka robiła gołąbki z tartymi ziemniakami, ale wtedy w ramach eksperymentu robiła w liściach kiszonej kapusty i tak jakby nie do końca coś zagrało, bo nie bardzo Konefce to połączenie podeszło
Tym razem wyszło fajnie z włoską kapustą. Tak fajnie, że Konefka pod kołdrą musiała zajadać swoje gołąbki, co by jej króliś (doświadczalny) nie przyuważył i wszystkiego nie wyżarł. Konefka nawet się doczekała komplementu, ze najlepsze jakie jadł.
Przy takim wyznaniu Konefka prawie zeszła była na zawał i o mało co się nie udławiła wspomnianym gołąbkiem. Kto zna królisia i to jak szasta komplementami, to wie, że usłyszeć dobre słowo to jak wygrać w totka. Takie samo prawdopodobieństwo 😉
Gołąbki z tartymi ziemniakami
Składniki
Na farsz
- 2 kg ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach
- 3 cebule pokrojone w kostkę
- 250 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- sól pieprz
dodatkowo
- 2 główki kapusty włoskiej 21 liści
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 300 ml słodkiej śmietanki
- 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę i podsmażonego
- sól
- pieprz ziołowy
Instrukcje
Na farsz
- Na patelni podsmażyć boczek wędzony. Kiedy się zarumieni dodać cebulę . Smażyć jeszcze kilka minut aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. Następnie dodać ziemniaki, zasmażać farsz, aż odparuje nadmiar wody i ziemniaki zmiękną, około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
Na gołąbki
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na patelni z masłem, z obu stron przesmażyć gołąbki. Przełożyć do naczynia ceramicznego
- Podsmażone gołąbki zalać bulionem wymieszanym ze śmietaną. Dusić około 40 min.
Podrzucam też przepis na gołąbki ze szpinakiem https://kroolinaria.pl/golabki-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/