Szukaj
Close this search box.

Gołąbki z tartymi ziemniakami

Króliś (doświadczalny) poleca: gołąbki z tartymi ziemniakami
Jakoś niedawno Konefka robiła pierogi z tartymi ziemniakami. No i tak jej zasmakowało, że idąc za ciosem zrobiła gołąbki nadziewane właśnie tartymi ziemniakami, boczkiem wędzonym im cebulą. To wszystko w sosie śmietanowym.
Kiedyś Konefka robiła gołąbki z tartymi ziemniakami, ale wtedy w ramach eksperymentu robiła w liściach kiszonej kapusty i tak jakby nie do końca coś zagrało, bo nie bardzo Konefce to połączenie podeszło
Tym razem wyszło fajnie z włoską kapustą. Tak fajnie, że Konefka pod kołdrą musiała zajadać swoje gołąbki, co by jej króliś (doświadczalny) nie przyuważył i wszystkiego nie wyżarł. Konefka nawet się doczekała komplementu, ze najlepsze jakie jadł.
Przy takim wyznaniu Konefka prawie zeszła była na zawał i o mało co się nie udławiła wspomnianym gołąbkiem. Kto zna królisia i to jak szasta komplementami, to wie, że usłyszeć dobre słowo to jak wygrać w totka. Takie samo prawdopodobieństwo 😉 

Gołąbki z tartymi ziemniakami

Gołąbki z tartymi ziemniakami

Prep Time 1 hour 30 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 2 hours 10 minutes
Course Main Course
Cuisine international
Servings 21

Ingredients
  

Na farsz

  • 2 kg ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach
  • 3 cebule pokrojone w kostkę
  • 250 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • sól pieprz

dodatkowo

  • 2 główki kapusty włoskiej 21 liści
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 300 ml słodkiej śmietanki
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę i podsmażonego
  • sól
  • pieprz ziołowy

Instructions
 

Na farsz

  • Na patelni podsmażyć boczek wędzony. Kiedy się zarumieni dodać cebulę . Smażyć jeszcze kilka minut aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. Następnie dodać ziemniaki, zasmażać farsz, aż odparuje nadmiar wody i ziemniaki zmiękną, około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.

Na gołąbki

  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na patelni z  masłem, z obu stron przesmażyć gołąbki. Przełożyć do naczynia ceramicznego
  • Podsmażone gołąbki zalać bulionem wymieszanym ze śmietaną. Dusić około 40 min.
Keyword boczek wędzony, gołąbki, słodkie ziemniaki, tarte ziemniaki
Gołąbki z tartymi ziemniakami
gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym
Gołąbki z tartymi ziemniakami w sosie smietanowym
gołąbki nadziewane ziemniakami
Gołąbki z farszem

Podrzucam też przepis na gołąbki ze szpinakiem https://kroolinaria.pl/golabki-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube