Szukaj
Close this search box.

Gołąbki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Króliś (doświadczalny) poleca: gołąbki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
🍅Oj, dawno Konefka nie robiła gołąbków, a te wszystkie przebrzydłe stworzenia na FB jak raz się umówiły, że będą się chwalić swoimi popisowymi gołąbkami.
🍅Konefka tak biedna siedziała, ślinka jej ciekła, prawie raz polizała  wyświetlacz, jak zobaczyła takie ładne w sosie pomidorowym.
🍅Konefka stwierdziła, ze nie będzie lizać wyświetlaczy, bo to już szczyt żenady, a smaku i tak żadnego nie uświadczy. Poleciała po kapustę i zrobiła swoją wersję gołąbków, żeby jej żyłka pierdząca nie pękła.
🍅Tym razem gołąbki kombinowane, ale jedne z lepszych jakie Konefka jadła. Połączenie ryżu, mięsa mielonego, szpinaku i suszonych pomidorów. Do tego sosik śmietanowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
🍅No, cholerka…ale to było dobre. Serio, serio…i mówi to największy przeciwnik szpinaku. Jeśli jeszcze nie robiliście takiego połączenia, koniecznie spróbujcie. Naprawde warto. Króliś (doświadczalny) potwierdza. 

Gołąbki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 14

Składniki
  

Na gołąbki

  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
  • 150 g ugotowanego na półtwardo ryżu
  • 2 główki kapusty włoskiej
  • 250 g szpinaku baby
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 8 szt pomidorów suszonych z zalewy pokrojonych na drobne kawałki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól i czarny pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Na sos

  • 1/2 słoiczka pomidorów suszonych pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 250 g młodego szpinaku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 szkl bulionu z kurczaka

Instrukcje
 

Na gołąbki

  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Na patelni z masłem udusić szpinak z czosnkiem. Odparować płyn, żeby nie był za mokry.
  • W misce wymieszać mięso z ryżem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie szerokiego ceramicznego garnka  ułożyć gołąbki.Zalać sosem szpinakowym. Dusić ok 45 min.

Na sos

  • Na głębokiej patelni roztopić masło. Dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidorki i opłukane wcześniej liście szpinaku. Smażyć chwilę aż szpinak zwiędnie. Doprawić do smaku. Wlać śmietankę i bulion, Gotować ok 10 minut. Sosem zalać gołąbki
Słowo kluczowe gołąbki, suszone pomidory, szpinak
Gołąbki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Gołąbki nadziane szpinakiem i  pomidorami
Gołąbki w sosie szpinakowo pomidorowym
Gołąbki ze szpinakiem
Gołąbki z suszonymi pomidorami
Gołąbki w kremowym sosie

Podrzucam pomysły na gołąbki w innych odsłonach https://kroolinaria.pl/?s=golabki

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube