Króliś (doświadczalny) poleca: gołąbki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
🍅Oj, dawno Konefka nie robiła gołąbków, a te wszystkie przebrzydłe stworzenia na FB jak raz się umówiły, że będą się chwalić swoimi popisowymi gołąbkami.
🍅Konefka tak biedna siedziała, ślinka jej ciekła, prawie raz polizała wyświetlacz, jak zobaczyła takie ładne w sosie pomidorowym.
🍅Konefka stwierdziła, ze nie będzie lizać wyświetlaczy, bo to już szczyt żenady, a smaku i tak żadnego nie uświadczy. Poleciała po kapustę i zrobiła swoją wersję gołąbków, żeby jej żyłka pierdząca nie pękła.
🍅Tym razem gołąbki kombinowane, ale jedne z lepszych jakie Konefka jadła. Połączenie ryżu, mięsa mielonego, szpinaku i suszonych pomidorów. Do tego sosik śmietanowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
🍅No, cholerka…ale to było dobre. Serio, serio…i mówi to największy przeciwnik szpinaku. Jeśli jeszcze nie robiliście takiego połączenia, koniecznie spróbujcie. Naprawde warto. Króliś (doświadczalny) potwierdza.
Gołąbki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Ingredients
Na gołąbki
- 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
- 150 g ugotowanego na półtwardo ryżu
- 2 główki kapusty włoskiej
- 250 g szpinaku baby
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 8 szt pomidorów suszonych z zalewy pokrojonych na drobne kawałki
- 1 jajko
- 2 łyżki masła lub oleju
- sól i czarny pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Na sos
- 1/2 słoiczka pomidorów suszonych pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1-2 ząbki czosnku
- 250 g młodego szpinaku
- 250 ml śmietanki 30%
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 szkl bulionu z kurczaka
Instructions
Na gołąbki
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
- Na patelni z masłem udusić szpinak z czosnkiem. Odparować płyn, żeby nie był za mokry.
- W misce wymieszać mięso z ryżem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie szerokiego ceramicznego garnka ułożyć gołąbki.Zalać sosem szpinakowym. Dusić ok 45 min.
Na sos
- Na głębokiej patelni roztopić masło. Dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidorki i opłukane wcześniej liście szpinaku. Smażyć chwilę aż szpinak zwiędnie. Doprawić do smaku. Wlać śmietankę i bulion, Gotować ok 10 minut. Sosem zalać gołąbki
Podrzucam pomysły na gołąbki w innych odsłonach https://kroolinaria.pl/?s=golabki