Króliś (doświadczalny) poleca: gołąbki z mięsem bez ryżu
Kto jada sałatki ten jest piękny i gładki. No ale jak to nie jest to sałatka? Jakie gołąbki. Kapusta jest? jest…w nadzieniu marchew, pietruszka, cukinia, podsmazona cebulka i batat są? są…w sosie multum pomidorów jest? jest. No to sałatka jak w mordę strzelił. Kto by się czepiał tego kilograma mięsa mielonego w farszu?
Tak robionych gołąbków, bez ryżu czy kaszy jeszcze Konefka nie robiła. No i fajnie wyszło, a to zasługa tych wszystkich warzyw dodanych do środka. Wyszło naprawdę fajnie. I nawet największej marudzie w rodzinie brewka nie pykła, że je mięso. No i ten sosik…co tu dużo pisać, poezja…
Jeśli jeszcze nie robiliście takich gołąbków to cztery litery w troki i lećcie po kapustę i mięso, żeby je zrobić.
Gołąbki z mięsem bez ryżu
Ingredients
Na gołąbki
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 cebula pokrojona w kostkę i podsmazona na oleju
- 2 średnie marchewki starte na tarce o grubych oczkach
- 1 korzeń pietruszki starty na tarce o grubych oczkach
- 1 nieduża cukinia starta na tarce o grubych oczkach
- 1 średni batat starty na tarce o grubych oczkach
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- majeranek i tymianek do smaku
- sól pieprz
- 2 jajka
- 2 główki kapusty
Na sos
- 1/2 pora pokrojonego w talarki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 2 szkl bulionu wołowego
- 2 puszki pomidorów w puszce
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów
- 8 pomidorów suszonych z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
- 100 ml słodkiej śmietanki
- sól pieprz
Instructions
Na gołąbki
- W dużej misce umieścić wszystkie składniki na farsz i dobrze wymieszać. Odstawić na bok.
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę kapusty na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem obsmazyć gołąbki
- Na dnie garnka umieścić gołąbki.
Na sos
- Na tłuszczu przesmażyć pora. Dodać czosnek i dusić kilka minut. Następnie dodać suszone pomidory i pastę z suszonych pomidorów. Wymieszać z porem. Dodać bulion wołowy i pomidory z puszki. Dusić ok 20 min. Dodać sos worcestershire, paprykę słodką i słodką śmietankę. Wymieszać i dusić jeszcze chwilę. Sosem zalać gołąbki i razem dusić pod przykryciem ok 40 min
Podrzucam też przepis na gołąbki bez zawijania https://kroolinaria.pl/przepis-na-golabki-bez-zawijania-w-sosie-pomidorowym/