Gołąbki z mięsem bez ryżu

Króliś (doświadczalny) poleca: gołąbki z mięsem bez ryżu

Kto jada sałatki ten jest piękny i gładki. No ale jak to nie jest to sałatka? Jakie gołąbki. Kapusta jest? jest…w nadzieniu marchew, pietruszka, cukinia, podsmazona cebulka i batat są? są…w sosie multum pomidorów jest? jest. No to sałatka jak w mordę strzelił. Kto by się czepiał tego  kilograma mięsa mielonego w farszu?

Tak robionych gołąbków, bez ryżu czy kaszy jeszcze Konefka nie robiła. No i fajnie wyszło, a to zasługa tych wszystkich warzyw dodanych do środka. Wyszło naprawdę fajnie. I nawet największej marudzie w rodzinie brewka nie pykła, że je mięso. No i ten sosik…co tu dużo pisać, poezja…

Jeśli jeszcze nie robiliście takich gołąbków to cztery litery w troki i lećcie po kapustę i mięso, żeby je zrobić.

Gołąbki z mięsem bez ryżu

Prep Time 45 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr 30 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 16

Ingredients
  

Na gołąbki

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę i podsmazona na oleju
  • 2 średnie marchewki starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 korzeń pietruszki starty na tarce o grubych oczkach
  • 1 nieduża cukinia starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 średni batat starty na tarce o grubych oczkach
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • majeranek i tymianek do smaku
  • sól pieprz
  • 2 jajka
  • 2 główki kapusty

Na sos

  • 1/2 pora pokrojonego w talarki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szkl bulionu wołowego
  • 2 puszki pomidorów w puszce
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów
  • 8 pomidorów suszonych z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól pieprz

Instructions
 

Na gołąbki

  • W dużej misce umieścić wszystkie składniki na farsz i dobrze wymieszać. Odstawić na bok.
  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę kapusty na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem obsmazyć gołąbki
  • Na dnie garnka umieścić gołąbki.

Na sos

  • Na tłuszczu przesmażyć pora. Dodać czosnek i dusić kilka minut. Następnie dodać suszone pomidory i pastę z suszonych pomidorów. Wymieszać z porem. Dodać bulion wołowy i pomidory z puszki. Dusić ok 20 min. Dodać sos worcestershire, paprykę słodką i słodką śmietankę. Wymieszać i dusić jeszcze chwilę. Sosem zalać gołąbki i razem dusić pod przykryciem ok 40 min
Keyword cukinia, gołąbki, mięso mielone, sos pomidorowy
Gołąbki z mięsem bez ryżu
Gołąbk w sosie pomidorowym
Gołąbki z mięsem w pikantnym sosie z pomidorów
Gołąbki z nadzieniem mięsnym
Gołąbki z mięssem mielonym

Podrzucam też przepis na gołąbki bez zawijania https://kroolinaria.pl/przepis-na-golabki-bez-zawijania-w-sosie-pomidorowym/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube