Szukaj
Close this search box.

Gołąbki z kiszonej kapusty w sosie śmietanowym

Gołąbki z kiszonej kapusty w sosie śmietanowym

Gołąbki z kiszonej kapusty w sosie śmietanowym

Prep Time 1 hour
Cook Time 2 hours
Total Time 3 hours
Course Main Course
Cuisine international
Servings 16

Ingredients
  

Na gołąbki

  • 16 kiszonych liści kapusty
  • 900 gr mięsa mielonego wołowego
  • 3 szklanki ugotowanego na półtwardo ryżu
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 375 g pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 50 g suszonych grzybów dzień wcześniej namoczonych w wodzie drobno pokrojonych
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól i czarny pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • masło do obsmażenia gołąbków

Na sos

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 600 ml słodkiej śmietanki
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 2 pęczki drobno posiekanego koperku

Na zasmażkę

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej

Instructions
 

Na gołąbki

  • Na patelni podsmażyć pieczarki, dodać sól, pieprz, czosnek. Następnie dodać do nich cebulę, grzyby suszone i dusić razem aż cebula zmięknie.
  • W misce wymieszać mięso z ryżem, i podsmażoną cebulą z grzybami. Doprawić do smaku ziołami. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
  • Na każdy liść kiszonej kapusty nakładać farsz. Zwinąć ciasno na gołąbki. Gołąbki podsmażyć na złoto na maśle z obu stron. Ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym lub na żeliwnej patelni.
  • Składniki sosu wymieszać i zalać nim gołąbki. Dusić na średnim ogniu do miękkości kapusty. Sprawdzać widelcem. Mnie to zajęło prawie dwie godziny. Gołąbki wyciągnąć na osobny talerz.
  • Pod koniec zrobić zasmażkę.
  • Na patelni umieścić masło i roztopić. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką lub silikonowa szpatułką. Masa nie może mieć grudek. Podgrzewać około 3 minut, cały czas mieszając. Zasmażkę wlać do sosu i wymieszać. Do sosu włożyć ponownie gołąbki i przed podaniem podgrzać
Keyword gołąbki, kiszona kapusta, nadzienie mięsne, pieczarki
Gołąbki z kiszonej kapusty w sosie śmietanowym
gołąbki z nadzieniem mięsnym
gołąbki w sosie śmietanowym
gołąbki

Podrzucam też przepis na Gołąbki z tartymi ziemniakami – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube