Gołąbki z kiszonej kapusty w sosie śmietanowym

Gołąbki z kiszonej kapusty w sosie śmietanowym
Prep Time 1 hr
Cook Time 2 hrs
Total Time 3 hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 16
Ingredients
Na gołąbki
- 16 kiszonych liści kapusty
- 900 gr mięsa mielonego wołowego
- 3 szklanki ugotowanego na półtwardo ryżu
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 375 g pieczarek pokrojonych w kostkę
- 50 g suszonych grzybów dzień wcześniej namoczonych w wodzie drobno pokrojonych
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki masła lub oleju
- sól i czarny pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- masło do obsmażenia gołąbków
Na sos
- 800 ml bulionu warzywnego
- 600 ml słodkiej śmietanki
- pieprz ziołowy do smaku
- 2 pęczki drobno posiekanego koperku
Na zasmażkę
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
Instructions
Na gołąbki
- Na patelni podsmażyć pieczarki, dodać sól, pieprz, czosnek. Następnie dodać do nich cebulę, grzyby suszone i dusić razem aż cebula zmięknie.
- W misce wymieszać mięso z ryżem, i podsmażoną cebulą z grzybami. Doprawić do smaku ziołami. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
- Na każdy liść kiszonej kapusty nakładać farsz. Zwinąć ciasno na gołąbki. Gołąbki podsmażyć na złoto na maśle z obu stron. Ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym lub na żeliwnej patelni.
- Składniki sosu wymieszać i zalać nim gołąbki. Dusić na średnim ogniu do miękkości kapusty. Sprawdzać widelcem. Mnie to zajęło prawie dwie godziny. Gołąbki wyciągnąć na osobny talerz.
- Pod koniec zrobić zasmażkę.
- Na patelni umieścić masło i roztopić. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką lub silikonowa szpatułką. Masa nie może mieć grudek. Podgrzewać około 3 minut, cały czas mieszając. Zasmażkę wlać do sosu i wymieszać. Do sosu włożyć ponownie gołąbki i przed podaniem podgrzać
Keyword gołąbki, kiszona kapusta, nadzienie mięsne, pieczarki




Podrzucam też przepis na Gołąbki z tartymi ziemniakami – kroolinaria