Króliś (doświadczalny) poleca: Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem
Dziś na tapecie, jedna z ulubionych konefkowych potraw. Królisia (doświadczalnego) w sumie też, bo jest dużo kapusty. Konefka robiła już gołąbki w różnych kombinacjach smakowych.
Tym razem w roli nadzienia palona kasza gryczana, mięso mielone z łopatki wieprzowej z pieczarkami i cebulą. W pakiecie sosik, ale nie byle jaki, ale obłędny sosik pieczarkowy.
Bardzo aromatyczny bo podrasowany winem, musztardą, sosem Worcestershire i sojowym. Mamy tam też zioła, czosnek i śmietankę, znaczy na bogato. No i ten sosik to naprawdę petarda z tymi gołąbkami
Gołąbki dusiły się powoli w tym sosiku, więc przeszły smakiem wszystkich przypraw. No co Wam będę ściemniać, jedne z lepszych gołąbków jakie Konefka jadła.

Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem
Składniki
Na gołąbki
- 2 główki włoskiej kapusty sparzone liście bez głąba
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 200 g kaszy gryczanej palonej ugotowanej według instrukcji na opakowaniu
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju
- 250 g brązowych pieczarek kasztanowych pokrojonych w kostkę i podsmażonych na oleju
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- olej opcjonalnie
Na sos pieczarkowy
- 500 g małych pieczarek
- 1/ 2 cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki solonego masła
- 2 ½ szklanki bulionu wołowego
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- ½ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ szklanki wytrawnego białego wina patrz uwagi
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki mąki pszennej roztrzepanej z wodą
- 1/3 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu pokruszona pałką
Instrukcje
- Na gołąbki
- Na patelni z rozgrzanym tłuszczem umieścić cebulę i ją zeszklić. Do cebuli dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dusić do miękkości. dodać do wystudzonej kaszy gryczanej. Dodać mięso i dokładnie wymieszać
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę kapusty na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem obsmazyć gołąbki
- Na dnie garnka umieścić gołąbki.
Na sos pieczarkowy
- Połączyć bulion wołowy, bulion drobiowy, sos sojowy, sos , cebulę w proszku, musztardę i tymianek. Odłożyć na bok.
- Połączyć mąkę z 3 łyżkami zimnej wody w zamykanym pojemniku i wstrząsnąć, aby połączyć. Odstawić w chłodne miejsce.
- Do pieczarek dodać cebulę i dusić kilka minut. Następnie białe wino i czosnek. Zagotować i dobrze wszystko wymieszać.
- Dodać mieszankę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Gotować przez około 10 min. Dodać śmietankę. Zagotować. Dodać mąkę wymieszaną z wodą i pokruszony pieprz. Gotować dwie minuty. Sosem zalać gołąbki i dusić razem około 45 minut





Podrzucam też przepis na gołąbki w sosie szpinakowym z suszonymi pomidorami Gołąbki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami