Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem

Króliś (doświadczalny) poleca: Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem
Dziś na tapecie, jedna  z ulubionych konefkowych potraw. Królisia (doświadczalnego) w sumie też, bo jest dużo kapusty. Konefka robiła już gołąbki w różnych kombinacjach smakowych.
Tym razem w roli nadzienia palona kasza gryczana, mięso mielone z łopatki wieprzowej z pieczarkami i cebulą. W pakiecie sosik, ale nie byle jaki, ale obłędny sosik pieczarkowy.
Bardzo aromatyczny bo podrasowany winem, musztardą, sosem Worcestershire i sojowym. Mamy tam też zioła, czosnek i śmietankę, znaczy na bogato. No i ten sosik to naprawdę petarda z tymi gołąbkami
Gołąbki dusiły się powoli w tym sosiku, więc przeszły smakiem wszystkich przypraw. No co Wam będę ściemniać, jedne z lepszych gołąbków jakie Konefka jadła.

Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem

Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 16

Składniki
  

Na gołąbki

  • 2 główki włoskiej kapusty sparzone liście bez głąba
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 200 g kaszy gryczanej palonej ugotowanej według instrukcji na opakowaniu
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju
  • 250 g brązowych pieczarek kasztanowych pokrojonych w kostkę i podsmażonych na oleju
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • olej opcjonalnie

Na sos pieczarkowy

  • 500 g małych pieczarek
  • 1/ 2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki solonego masła
  • 2 ½ szklanki bulionu wołowego
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina patrz uwagi
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki mąki pszennej roztrzepanej z wodą
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu pokruszona pałką

Instrukcje
 

  • Na gołąbki
  • Na patelni z rozgrzanym tłuszczem umieścić cebulę i ją zeszklić. Do cebuli dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dusić do miękkości. dodać do wystudzonej kaszy gryczanej. Dodać mięso i dokładnie wymieszać
  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę kapusty na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem obsmazyć gołąbki
  • Na dnie garnka umieścić gołąbki.

Na sos pieczarkowy

  • Połączyć bulion wołowy, bulion drobiowy, sos sojowy, sos , cebulę w proszku, musztardę i tymianek. Odłożyć na bok.
  • Połączyć mąkę z 3 łyżkami zimnej wody w zamykanym pojemniku i wstrząsnąć, aby połączyć. Odstawić w chłodne miejsce.
  • Do pieczarek dodać cebulę i dusić kilka minut. Następnie białe wino i czosnek. Zagotować i dobrze wszystko wymieszać.
  • Dodać mieszankę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Gotować przez około 10 min. Dodać śmietankę. Zagotować. Dodać mąkę wymieszaną z wodą i pokruszony pieprz. Gotować dwie minuty. Sosem zalać gołąbki i dusić razem około 45 minut
Słowo kluczowe gołąbki, kasza gryczana, mięso mielone, pieczarki
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem
Gołąbki z mięsem
Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym
Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem mielonym w sosie
Gołąbki z kaszą gryczaną

Podrzucam też przepis na gołąbki w sosie szpinakowym z suszonymi pomidorami Gołąbki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube