Szukaj
Close this search box.

Gołąbki z grzybami w sosie mocno grzybowym

Króliś (doświadczalny) poleca: gołąbki z grzybami w sosie mocno grzybowym

Przylazła była jesień, za oknem jest u Konefki szaro i ciągle coś siąpi z nieba. Cimno, zimno…z serii ja tu na deszczu, wilki jakieś…no dramat…

Idealna pora, żeby zaszyć się z książką i w ramach dobroci dla samego siebie zrobić obłędne gołąbki z nadzieniem mięsnym, pieczarkami, suszonymi grzybami i ryżem. A to wszystko w bardzo kremowy, sosie grzybowym.

Z takim żarciem możecie zapomnieć o tym całym Armagedonie, który szaleje za oknem. Jak jeszcze uda Wam się unieszkodliwić Królisia (doświadczalnego) i wycoszyć jego kłapanie jadaczką, to już w ogóle możecie liczyć na pełnię szczęścia. 

Jadaczkę królisia, najlepiej nafaszerować gołąbkiem, wtedy będzie błoga cisza na dłuższy czas. 

Gołąbki z grzybami w sosie mocno grzybowym

Gołąbki z grzybami w sosie mocno grzybowym

Prep Time 1 hour 30 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 2 hours 15 minutes
Course Main Course
Cuisine international
Servings 20

Ingredients
  

Na farsz

  • 1200 g mięsa wołowo wieprzowego mielonego
  • 3 szklanku ugotowanego na półtwardo ryżu
  • 1 i 1/2 średniej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 500 g pieczarek pokrpjonych w kostkę
  • 20 g suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej i drobno pokrojonych
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte porzez praskę
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • suszony estragon opcjonalnie
  • 2 jajka
  • masło opcjonalnie
  • olej

Na sos

  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 500 g pieczarek pokrojonych kostkę
  • 30 g suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej idrobno pokrojonych woda będzie potrzebna do sosu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 500 ml bulionu wołowego jeśli sos będzie za gęsty, można dodać więcej
  • 150 ml gęstej śmietanki do sosów
  • masło opcjonalnie
  • olej

dodatkowo

  • sparzone liście kapusty

Instructions
 

Na farsz

  • Na patelni roztopić masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pieczarki, najlepiej w dwóch turach, żeby przesmażyć je na złoto. Jeśli będzie ich za dużo puszczą soki i nie zrumienią się. Przesmażone pieczarki umieścić w dużej misce. Na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę i przesmażyć. Do cebuli dodać suszone, pokrojone grzyby i dusić razem przez 5 minut. Cebulę z suszonymi grzybami dodać  do miski z pieczarkami. Do wystudzonych grzybów i cebuli dodać ryż, mięso, przyprawy, jajka i wszystko dobrze wymieszać

Na sos

  • Na dużej patelni roztopić masło. Dodać trochę oleju.  Na gorący tłuszcz wrzucić pieczarki i przesmażyć je na złoto. Następnie dodać cebulę i suszone grzyby. Przesmażyć, dodać czosnek. Dusić razem kilka minut. Wlać bulion, dodac zioła i przyprawy.  Dusić ok 30 minut. Następnie wlać śmietankę i chwilę razem gotować, żeby sos zgęstniał.

Na gołąbki

  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na patelni z obu stron, na maśle przesmażyć gołąbki. Ściągnąć z patelni. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym. Grzybowym sosem zalać gołąbki i gotować ok 45 minut pod przykryciem
Keyword gołąbki, grzyby, mięso mielone, sos grzybowy, suszone grzyby
Gołąbki z nadzieniem mięsnym
Gołąbki z grzybami w sosie mocno grzybowym
gołąbki z grzybami
gołąbki mocno grzybowe

Podrzucam też przepis na Gołąbki z kiszonej kapusty w sosie śmietanowym – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube