Króliś (doświadczalny) poleca: gołąbki z grzybami w sosie mocno grzybowym
Przylazła była jesień, za oknem jest u Konefki szaro i ciągle coś siąpi z nieba. Cimno, zimno…z serii ja tu na deszczu, wilki jakieś…no dramat…
Idealna pora, żeby zaszyć się z książką i w ramach dobroci dla samego siebie zrobić obłędne gołąbki z nadzieniem mięsnym, pieczarkami, suszonymi grzybami i ryżem. A to wszystko w bardzo kremowy, sosie grzybowym.
Z takim żarciem możecie zapomnieć o tym całym Armagedonie, który szaleje za oknem. Jak jeszcze uda Wam się unieszkodliwić Królisia (doświadczalnego) i wycoszyć jego kłapanie jadaczką, to już w ogóle możecie liczyć na pełnię szczęścia.
Jadaczkę królisia, najlepiej nafaszerować gołąbkiem, wtedy będzie błoga cisza na dłuższy czas.
Gołąbki z grzybami w sosie mocno grzybowym
Składniki
Na farsz
- 1200 g mięsa wołowo wieprzowego mielonego
- 3 szklanku ugotowanego na półtwardo ryżu
- 1 i 1/2 średniej cebuli pokrojonej w kostkę
- 500 g pieczarek pokrpjonych w kostkę
- 20 g suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej i drobno pokrojonych
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte porzez praskę
- sól
- pieprz ziołowy
- suszony estragon opcjonalnie
- 2 jajka
- masło opcjonalnie
- olej
Na sos
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 500 g pieczarek pokrojonych kostkę
- 30 g suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej idrobno pokrojonych woda będzie potrzebna do sosu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 500 ml bulionu wołowego jeśli sos będzie za gęsty, można dodać więcej
- 150 ml gęstej śmietanki do sosów
- masło opcjonalnie
- olej
dodatkowo
- sparzone liście kapusty
Instrukcje
Na farsz
- Na patelni roztopić masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pieczarki, najlepiej w dwóch turach, żeby przesmażyć je na złoto. Jeśli będzie ich za dużo puszczą soki i nie zrumienią się. Przesmażone pieczarki umieścić w dużej misce. Na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę i przesmażyć. Do cebuli dodać suszone, pokrojone grzyby i dusić razem przez 5 minut. Cebulę z suszonymi grzybami dodać do miski z pieczarkami. Do wystudzonych grzybów i cebuli dodać ryż, mięso, przyprawy, jajka i wszystko dobrze wymieszać
Na sos
- Na dużej patelni roztopić masło. Dodać trochę oleju. Na gorący tłuszcz wrzucić pieczarki i przesmażyć je na złoto. Następnie dodać cebulę i suszone grzyby. Przesmażyć, dodać czosnek. Dusić razem kilka minut. Wlać bulion, dodac zioła i przyprawy. Dusić ok 30 minut. Następnie wlać śmietankę i chwilę razem gotować, żeby sos zgęstniał.
Na gołąbki
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na patelni z obu stron, na maśle przesmażyć gołąbki. Ściągnąć z patelni. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym. Grzybowym sosem zalać gołąbki i gotować ok 45 minut pod przykryciem
Podrzucam też przepis na Gołąbki z kiszonej kapusty w sosie śmietanowym – kroolinaria