Konefka poleca: Gnocchi w sosie wołowo pomidorowym
Aromatyczny, gęsty, wołowo pomidorowy sos z papryką, pieczarkami i kukurydzą. Zioła, czosnek i dużo smaku. Do tego kluseczki ziemniaczane (no dobra, Konefka poszła trochę na łatwiznę, bo miała gigantycznego lenia i dodała kupne). Całość wzbogacona parmezanem. Żyć, nie umierać. Było smacznie i sycąco.
Króliś (doświadczalny) tez poleca i nie ta wykrzywiona patelenka, to nie dlatego, że Konefka musiała użyć specjalnych argumentów, żeby zachęcić do jedzenia 😉 Podobno Królisiowi smakowało. Może miał gorączkę i majaczył. Najważniejsze że zjadł i obyło się bez dramatów
Konefka jak najbardziej poleca. Dobrze smakuje, szybko się robi, jedna patelnia do zmywania. Same zalety
Gnocchi w sosie wołowo pomidorowym
Ingredients
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki oleju
- 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 czerwone papryki pokrojone w większą kostkę
- 2 łyżeczki ketchupu
- 3 łyżeczki paprykowej musztardy może być inna
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
dodatkowo
- 1 opakowanie gnocchi
Instructions
- Na rozgrzanym oleju na dużej patelni, podsmażyć wołowinę. Dodać czosnek. Następnie dodać pieczarki i cebulę, przesmażyć z mięsem. Doprawić ziołami. Dodać paprykę i dusić z resztą składników przez kolejne 5 minut. Usunąć nadmiar tłuszczu.
- Doprawić lekko solą/pieprzem, ketchupem, musztardą i koncentratem pomidorowym i sosem sojowym . Wymieszać żeby połączyć.
- Dodać mąkę i przesmażyć. Dodać powoli bulion na raty, żeby dobrze połączyło się z mięsem.
- Doprowadzić do wrzenia, zredukować ogień. Następnie dodać parmezan, wymieszać. Pod koniec dodac opakowanie gnocchi i dusić z mięsem i sosem przez około 5 min. Podawać na gorąco
A może kluski ziemniaczane na twarogu? https://kroolinaria.pl/przepis-na-kluski-leniwe-na-wedzonym-twarogu-ze-szparagami-i-jajkiem/