Króliś (doświadczalny) poleca: dyniowe risotto z burakową wkładką
Dalej u Konefki na talerzu przewija się dynia i pewnie jeszcze chwilę tak pozostanie, bo Konefka lubi dynię i to co można z niej wyczarować.
Konefka tym razem zrobiła risotto z dodatkiem dyni, suszonych pomidorów i…tu niespodzianka botwinką. Tak, Konefka wie, że botwinka to bardziej na wiosnę, ale była w sobotę na angielskim małym ryneczku, a tam były buraki z łodygami i liśćmi, więc żal było nie kupić.
Risotto kremowe, fajnie dyniowe, bo ma dodatek dyniowego puree. Można podać z rybą czy z czym tam się chce. Konefka podała z pieczoną w piekarniku papryką i dynią.
Dyniowe risotto z burakową wkładką
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
- 1/2 pora zielona część przekrojona wzdłuż na cztery i pokrojona na mniejsze kawałki
- 280 g dyni pokrojonej w kostkę
- 150 liści z buraka z łodygami w zastępstwie może być szpinak
- 1 szkl ryżu arborio
- 800 ml warzywnego bulionu
- 400 g dyniowego puree
- 6 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 2 łyzki oleju
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz ziołowy
dodatkowo
- upieczona papryka
- plastry upieczonej dyni
- parmezan
Instructions
- Na rozgrzany olej wrzucić pora i podmazyć przez dwie minuty. Następnie dodać dynię, wymieszać z porem i smażyc kolejne kilka minut. Wrzucić liście buraka z łodygami. Przemieszać. Dodać czosnek, sól, pieprz ziołowy, słodką paprykę. Smażyć razem przez chwilę, następnie dodać ryż.
- Później wsypać ryż i smażyć tak, żeby się obtoczył w tłuszczu.Dodać suszone pomidory. Wlać porcję bulionu. Gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie płyn. Wlać kolejną porcję bulionu. Wlewać bulion do wyczerpania i miękkości ryżu. Zajmie to ok 30- 40 min. Pod koniec dodać dyniowe puree, wymieszać i jeszcze chwilę razem gotowac.
- Wyłożyć na talerz, dodać parmezan i na wierzch pieczoną paprykę i dynię
Keyword botwinka, dynia, risotto, suszone pomidory


Podrzucam też przepis na Makaronowe muszle ze szpinakiem w sosie dyniowym – kroolinaria