Szukaj
Close this search box.

Makaronowe muszle ze szpinakiem w sosie dyniowym

Króliś (doświadczalny) poleca: makaronowe muszle ze szpinakiem w sosie dyniowym

Konefka wpadła w amok i teraz wszystko jak leci, będzie z dodatkiem dyni. Jakoś tak jej się narobiło za dużo sosu, a żeby piąty dzień nie żreć tego samego wywlekła z szafki muszle makaronowe i zrobiła nadziewane szpiankiem, suszonymi pomidorami i fetą.
Do tego świetnie się sprawdził nadmiar tego sosiku. Podane w nim muszle były mega smaczne. Króliś zaodowlony, bo bez mięcha. Konefka zadowolona bo kluchy. Żarcie, że można wylizywać potem talerz.

Makaronowe muszle ze szpinakiem w sosie dyniowym

Makaronowe muszle ze szpinakiem w sosie dyniowym

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

Na sos

  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 1 puszka dyniowego puree
  • 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
  • 1 łyżeczka pasty tagine jeśli nie macie może być komncentrat pomidorowy
  • 500 ml wołowego bulionu
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka włoskich ziół
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oleju

Na nadzienie

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 80-100 g sera feta
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 10 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
  • pieprz
  • opcjonalnie sól

dodatkowo

  • 16 makaronowych muszli

Instructions
 

Na sos

  • Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę i smażyć razem kilka minut. Dodać suszone pomidory, pastę tagine, podsmażyć razem i przykryć pokrywką. Dusić kilka minut aż papryka zmięknie. Dodać czosnek i zioła. Wymieszać. Dodać dyniowe puree i wymieszać. Dodać bulion i dusić razem 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać śmietankę i wymieszać. Jeśli sos będzie za gęsty, dodać więcej bulionu.

Na nadzienie

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać szpinak i dusić kilka minut. Następnie dodać suszone pomidory. Dusić, co jakiś czas mieszając aż odparuje cały płyn. Po tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć ok. 2 minut. Zdjąć z ognia, wystudzić i połączyć z serem feta.

Na makaron

  • Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzucić makaron i gotować ok 2 minut krócej niż zaleca producent. Makaron ma być al dente. Odcedzić, zahartować zimną wodą i każdą sztukę nadziewać przygotowanym wcześniej farszem
  • W naczyniu żaroodpornym umieścić sos, w nim ułożyć muszle. Wstawić na gaz i dusić pod przykryciem około 7 minut.
Keyword ciasto szpinakowe, czerwona papryka, dynia, makarony, muszle makaronowe, ser feta, suszone pomidory
muszle makaronowe ze szpinakiem

muszle makaronowe w sosie dyniowym

makaron nadziewany szpiankiem

makaron nadziewany suszonymi pomidorami

Podrzucam też przepis na Potrawka z kiełbasy w sosie pomidorowym – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube