Dalej bawimy się w dynię, ale tym razem w klimatach indyjskich, bo mamy dyniowe, charakterne curry w połączeniu z pulpetami. Curry z dodatkiem papryki i groszku. Kremowe i rozgrzewające. Idealne by rozgrzać nawet królisia doświadczalnego o zimnym sercu.
Idealnie, gdyby było podane z ryżem, ale Konefka ma już sklerozę i jest posunięta wiekiem, więc zapomniało się sierotce Marysi, że ryżu w domu zabrakło i melepeta nie dokupiła. U Konefki podane więc z dużym kuskusem. Proszę wybaczcie sierotce, ale wiecie to już ten wiek 😉
Dyniowe curry z pulpetami
Czas przygotowania 45 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na dyniowe curry
- 1 ½ łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1 średnia szalotka posiekana
- 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
- 2 łyżki przeciśniętego przez praskę czosnku
- 1 mała czerwona papryczka chili lub serrano łodyga + usunięte nasiona, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę
- 3 łyżki żółtej lub czerwonej pasty curry
- 3 ½ szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni lub dyni piżmowej
- 400 ml mleka kokosowego
- 300 ml warzywnego bulionu
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
Na pulpety
- https://kroolinaria.pl/pulpeciki-szwedzkie/
Instrukcje
- Na dyniowe curry
- Na dużej, głębokiej patelni podgrzać olej. Gdy będzie już gorący, dodać szalotkę, imbir, czosnek i pieprz. Smażyć przez 2-3 minuty, często mieszając.
- Dodać paprykę i pastę curry, wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty. Następnie dodać dynię i wymieszać. Gotować kolejne 2 minuty.
- Dodać bulion, mleko kokosowe, syrop klonowy , kurkumę, sól morską, sos sojowy i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
- Gdy się zagotuje, lekko zmniejszyć ogień do małego i przykryć. Gotować przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dynia zmiękła i nabrała aromatu curry. Pod koniec dodać groszek i pulpety. Gotować razem jeszcze 10 minut
- Pulpety z tego przepisu Pulpeciki szwedzkie – kroolinaria
Słowo kluczowe curry, czerwona papryka, dynia, pulpety, zielony groszek
Podrzucam przepis na pulpety do sosu Pulpeciki szwedzkie – kroolinaria