Szukaj
Close this search box.

Dyniowe curry z pulpetami

Dalej bawimy się w dynię, ale tym razem w klimatach indyjskich, bo mamy dyniowe, charakterne curry w połączeniu z pulpetami. Curry z dodatkiem papryki i groszku. Kremowe i rozgrzewające. Idealne by rozgrzać nawet królisia doświadczalnego o zimnym sercu.
Idealnie, gdyby było podane z ryżem, ale Konefka ma już sklerozę i jest posunięta wiekiem, więc zapomniało się sierotce Marysi, że ryżu w domu zabrakło i melepeta nie dokupiła. U Konefki podane więc z dużym kuskusem. Proszę wybaczcie sierotce, ale wiecie to już ten wiek 😉

Dyniowe curry z pulpetami

Dyniowe curry z pulpetami

Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na dyniowe curry

  • 1 ½ łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 średnia szalotka posiekana
  • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1 mała czerwona papryczka chili lub serrano łodyga + usunięte nasiona, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki żółtej lub czerwonej pasty curry
  • 3 ½ szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni lub dyni piżmowej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 300 ml warzywnego bulionu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku

Na pulpety

  • https://kroolinaria.pl/pulpeciki-szwedzkie/

Instrukcje
 

  • Na dyniowe curry
  • Na dużej, głębokiej patelni podgrzać olej. Gdy będzie już gorący, dodać szalotkę, imbir, czosnek i pieprz. Smażyć przez 2-3 minuty, często mieszając.
  • Dodać paprykę i pastę curry, wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty. Następnie dodać dynię i wymieszać. Gotować kolejne 2 minuty.
  • Dodać bulion, mleko kokosowe, syrop klonowy , kurkumę, sól morską, sos sojowy i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
  • Gdy się zagotuje, lekko zmniejszyć ogień do małego i przykryć. Gotować przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dynia zmiękła i nabrała aromatu curry. Pod koniec dodać groszek i pulpety. Gotować razem jeszcze 10 minut
  • Pulpety z tego przepisu Pulpeciki szwedzkie – kroolinaria
Słowo kluczowe curry, czerwona papryka, dynia, pulpety, zielony groszek
dyniowe curry z pulpetamu

curry z dynią

pulpety w dyniowym sosie curry

Podrzucam przepis na pulpety do sosu Pulpeciki szwedzkie – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube