Drożdżowe zawijańce z kapustą i kiełbasą
A zaczęło się tak niewinnie, od zrobienia gołąbków…No ale przez to, że w Anglii te kapustki to wyglądają jak brukselki, to, żeby zrobić kilka sztuków gołąbków, Konefka musiała kupić 4 kapusty 😉
Jak już wykorzystała wierzchnie liście, to, co zostało użyła do zrobienia kapusty z kiełbasą. Po jedzeniu przez tydzień kapusty z kiełbasą, stwierdziłą, że może by coś przykombinować,żeby po raz kolejny nie jeść tego samego….I tak oto w prosty sposób 😉 jest geneza powstania drożdżowych zawijańców, które notabene były mega smaczne
Drożdżowe zawijańce z kapustą i kiełbasą
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
1 godzina godzinę 30 minuty minut
Łączny czas 2 godziny godzin 30 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na ciasto
- 2 szklanki mąki chlebowej
- 0.75 szklanki wody
- 1/2 łyżeczka drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki cukru
- oliwa
Na farsz
- 800 g poszatkowanej kapusty savoy
- 1/2 pora pokrojonego w kostkę
- 100 g suszonych grzybów dzień wcześniej namoczonych w wodzie
- 300 g pieczarek pokrojonych w kostkę
- 1 pętko kiełbasy toruńskiej pokrojone w kostkę
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- czosnek
- 3 liście laurowe
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 szkl bulionu wołowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
Instrukcje
Na ciasto
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski, rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 6 części.
Na farsz
- Na patelni przesmażyć kiełbasę. Namoczone grzyby odsączyć z wody i drobno poszatkować. Pora pokroić w kostkę. Na patelnię z kiełbasą wrzucić masło i dodać pora. Zeszklić, pod koniec dodać czosnek. Do pora dodać grzyby i przesmażyć razem. Wrzucić pieczarki. Następnie dodać kapustę. Chwilę razem smażyć i dodac bulion wołowy. Dusić 10 minut i dodac liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie dodać kmin rzymski, paprykę i koncentrat. Dusić do odparowania płynu i miękkości kapusty. Doprawić do smaku pieprzem i w razie konieczności solą.
Na rolady
- Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa placki o kształcie prostokąta.
- Na każdy placek nałożyć farsz i zwinąć ciasno w roladę.
- Tak przygotowane zawijańce ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok 20 min
Metoda dla maszynistów
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta i podzi
Słowo kluczowe drożdżowe, grzyby, kiełbasa, pieczarki, zawijańce
Podrzucam też przepis na pierożki drożdżowe z nadzieniem z pierogów ruskich https://kroolinaria.pl/przepis-na-pierozki-krucho-drozdzowe-z-nadzieniem-z-ruskich-pierogow/