Szukaj
Close this search box.

Drożdżowe zawijańce z kapustą i kiełbasą

Drożdżowe zawijańce z kapustą i kiełbasą
A zaczęło się tak niewinnie, od zrobienia gołąbków…No ale przez to, że w Anglii te kapustki to wyglądają jak brukselki, to, żeby zrobić kilka sztuków gołąbków, Konefka musiała kupić 4 kapusty 😉
Jak już wykorzystała wierzchnie liście, to, co zostało użyła do zrobienia kapusty z kiełbasą. Po jedzeniu przez tydzień kapusty z kiełbasą, stwierdziłą, że może by coś przykombinować,żeby po raz kolejny nie jeść tego samego….I tak oto w prosty sposób 😉 jest geneza powstania drożdżowych zawijańców, które notabene były mega smaczne 

Drożdżowe zawijańce z kapustą i kiełbasą

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
1 godzina 30 minuty
Łączny czas 2 godziny 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na ciasto

  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 0.75 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczka drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki cukru
  • oliwa

Na farsz

  • 800 g poszatkowanej kapusty savoy
  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 100 g suszonych grzybów dzień wcześniej namoczonych w wodzie
  • 300 g pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 1 pętko kiełbasy toruńskiej pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • 3 liście laurowe
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 szkl bulionu wołowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku

Instrukcje
 

Na ciasto

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 6 części.

Na farsz

  • Na patelni przesmażyć kiełbasę. Namoczone grzyby odsączyć z wody i drobno poszatkować. Pora pokroić w kostkę. Na patelnię z kiełbasą wrzucić masło i dodać pora. Zeszklić, pod koniec dodać czosnek. Do pora dodać grzyby i przesmażyć razem. Wrzucić pieczarki. Następnie dodać kapustę. Chwilę razem smażyć i dodac bulion wołowy. Dusić 10 minut i dodac liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie dodać kmin rzymski, paprykę i koncentrat. Dusić do odparowania płynu i miękkości kapusty. Doprawić do smaku pieprzem i w razie konieczności solą.

Na rolady

  • Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa placki o kształcie prostokąta.
  • Na każdy placek nałożyć farsz i zwinąć ciasno w roladę.
  • Tak przygotowane zawijańce ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok 20 min

Metoda dla maszynistów

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta i podzi
Słowo kluczowe drożdżowe, grzyby, kiełbasa, pieczarki, zawijańce
Drożdżowe zawijańce z kapustą i kiełbasą
Drożdżowe zawijańce z kapustą i grzybami
Ciasto drożdżowe  z kapustą i kiełbasą
Rolada drożdżowa z kapustą i kiełbasą
Rolada z kapustą, grzybami  i kiełbasą

Podrzucam też przepis na pierożki drożdżowe z nadzieniem z pierogów ruskich https://kroolinaria.pl/przepis-na-pierozki-krucho-drozdzowe-z-nadzieniem-z-ruskich-pierogow/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube