Szukaj
Close this search box.

Drożdżowa rolada z burakami i pastrami

Króliś (doświadczalny) poleca: roladę drożdżową z burakiem, wędzoną mozarellą i wołowiną pastrami

Pewnie zapytacie, skąd taka kombinacja? No, bo widzicie. Jak się jest Konefka, to te nerwowe połączenia w „musku” dośc dziwnie pracują. Czasem jak Konefka jest w sklepie, to jej się zaświecą oczy na widok jakiegoś produktu, bo spłynęła na nią wizja, co z tego wyczaruje.
Potem, po powrocie do domu wpada na kolejną ideę i o zakupionym produkcie zapomina, gotując coś innego.  Po kilku dniach nie pamięta co miała z tamtym genialnym produktem zrobić i trzeba od nowa uruchomić komórki mózgowe.
Przeważnie Konefka zostaje po kilku dniach z mixem składników, które stanowczo domagają się użycia i gapią się oskarżycielskim wzrokiem.
Tak gapiły się na Konefkę buraki i wołowina pastrami, no i cuś trzeba było zrobić. Takim oto sposobem powstał taki zawijaniec z ciasta na pizzę z dodatkiem buraków podkręconych serkiem i chrzanem plus plastry wołowiny i wędzona mozzarella. Jest MEGA!!!

Drożdżowa rolada z burakami i pastrami

Drożdżowa rolada z burakami i pastrami

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
1 godzina 30 minuty
Łączny czas 2 godziny 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 10

Składniki
  

Na nadzienie z buraka

  • 5 średniej wielkości pieczonych buraków startych na tarce o grubych oczkach
  • 100 g mielonego twarogu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól
  • pieprz

Na drożdżową roladę

  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 0.75 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczka drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki cukru
  • oliwa

dodatkowo

  • 2 opakowania kupnej wołowiny pastrami
  • 2 opakowanie wędzonej mozzarelli pokrojonej w plastry
  • garść poszatkowanej naci pietruszki

Instrukcje
 

Na nadzienie z buraka

  • Buraki dobrze odcisnąć na sitku i połączyć z pozostałymi składnikami.

Na drożdżową roladę

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, rozwałkować na kształt prostokąta
  • Na prostokącie ciasta drożdżowego rozłożyć plasterki pastrami, na to nadzienie z buraka, nać pietruszki i plasterki wędzonej mozzarelli. Całość zwinąć ciasno w roladę i zamknąć brzegi, żeby środek nie wychodził na zewnątrz. Położyć na papierze pergaminowym i piec w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Jeść na ciepło lub na zimno.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta
Słowo kluczowe buraki, mielona wołowina, pizza, rolada drożdżowa, wędzona mozarella
Drożdżowa rolada z burakami i pastrami
Drożdzowe zawijańce z wołowiną
Rolada z burakami
Rolada drożdzowa z wedzona mozarellą

Przepis na pierogi z burakami https://kroolinaria.pl/pierogi-z-burakami/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube