Króliś (doświadczalny) poleca: roladę drożdżową z burakiem, wędzoną mozarellą i wołowiną pastrami
Pewnie zapytacie, skąd taka kombinacja? No, bo widzicie. Jak się jest Konefka, to te nerwowe połączenia w „musku” dośc dziwnie pracują. Czasem jak Konefka jest w sklepie, to jej się zaświecą oczy na widok jakiegoś produktu, bo spłynęła na nią wizja, co z tego wyczaruje.
Potem, po powrocie do domu wpada na kolejną ideę i o zakupionym produkcie zapomina, gotując coś innego. Po kilku dniach nie pamięta co miała z tamtym genialnym produktem zrobić i trzeba od nowa uruchomić komórki mózgowe.
Przeważnie Konefka zostaje po kilku dniach z mixem składników, które stanowczo domagają się użycia i gapią się oskarżycielskim wzrokiem.
Tak gapiły się na Konefkę buraki i wołowina pastrami, no i cuś trzeba było zrobić. Takim oto sposobem powstał taki zawijaniec z ciasta na pizzę z dodatkiem buraków podkręconych serkiem i chrzanem plus plastry wołowiny i wędzona mozzarella. Jest MEGA!!!
Drożdżowa rolada z burakami i pastrami
Składniki
Na nadzienie z buraka
- 5 średniej wielkości pieczonych buraków startych na tarce o grubych oczkach
- 100 g mielonego twarogu
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól
- pieprz
Na drożdżową roladę
- 2 szklanki mąki chlebowej
- 0.75 szklanki wody
- 1/2 łyżeczka drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki cukru
- oliwa
dodatkowo
- 2 opakowania kupnej wołowiny pastrami
- 2 opakowanie wędzonej mozzarelli pokrojonej w plastry
- garść poszatkowanej naci pietruszki
Instrukcje
Na nadzienie z buraka
- Buraki dobrze odcisnąć na sitku i połączyć z pozostałymi składnikami.
Na drożdżową roladę
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski, rozwałkować na kształt prostokąta
- Na prostokącie ciasta drożdżowego rozłożyć plasterki pastrami, na to nadzienie z buraka, nać pietruszki i plasterki wędzonej mozzarelli. Całość zwinąć ciasno w roladę i zamknąć brzegi, żeby środek nie wychodził na zewnątrz. Położyć na papierze pergaminowym i piec w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Jeść na ciepło lub na zimno.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta
Przepis na pierogi z burakami https://kroolinaria.pl/pierogi-z-burakami/