Króliś (doświadczalny) poleca: Dorsz w sosie z kaparami i suszonymi pomidorami
Tym razem coś bardzo pod kubki smakowe królisia (doświadczalnego), dla którego gotuje. Ryba w przyjemnym sosie z dodatkiem kaparów i suszonych pomidorów. Sos lekko cytrynowy na bazie wytrawnego wina. No ten, to jest w czepku urodzony.
Danie podane z ryżem. Zaletą jest dość szybkie przygotowanie. Nie narobicie się przy tym po łokcie. A jak jesteście królsiem (doświadczalnym) to już wogóle możecie leżeć i pachnieć, bo obiad wjeżdza przygotowane przez czyjeść rączki. Łapać przepis i robić
Dorsz w sosie z kaparami i suszonymi pomidorami
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
- 4 kawałki filetu z dorsza
- 4 łyżki świeżego soku z cytryny podzielone, jedna łyżka do ryby i 3 łyżki do sosu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka niesolonego masła
- 5 średnich ząbków czosnku posiekanych
- 2 łyżki kaparów
- 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- 3 łyzki słodkiej śmietanki do sosów
- 1/2 szklanki wytrawnego wermutu lub wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
Na panierkę
- 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka papryki
- 1 odrobina proszku cayenne
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Instrukcje
- Skropić filety z dorsza łyżką soku z cytryny i odłożyć je na bok na ok 15 minut
- W płytkiej misce wymieszać wszystkie przyprawione składniki mąki. Rybę osuszyć i obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar.
- Podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i masło na żeliwnej patelni na średnim ogniu, aż tłuszcz będzie gorący. Obrócić rybę i smażyć z drugiej strony. Rybę przełożyć na talerz.
- Na patelnię dodać czosnek i kapary gotować przez 1 minutę. Dodać suszone pomidory, przemieszać. Dodać wermut. Doprowadzić do wrzenia i zeskrobać wszystkie zrumienione kawałki z dna patelni. Gotować przez 1 minutę. Następnie dodać sok z cytryny i pietruszkę. Mieszamy do połączenia i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać śmietankę. Wymieszać i dodać rybę. Posypać pietruszką i podawać z ryżem
Słowo kluczowe dorsz, kapary, suszone pomidory
Podrzucam też przepis na Makaron z zielonymi warzywami i wędzoną rybą – kroolinaria