Szukaj
Close this search box.

Dorsz w sosie z kaparami i suszonymi pomidorami

Króliś (doświadczalny) poleca: Dorsz w sosie z kaparami i suszonymi pomidorami
Tym razem coś bardzo pod kubki smakowe królisia (doświadczalnego), dla którego gotuje. Ryba w przyjemnym sosie z dodatkiem kaparów i suszonych pomidorów. Sos lekko cytrynowy na bazie wytrawnego wina. No ten, to jest w czepku urodzony.
Danie podane z ryżem. Zaletą jest dość szybkie przygotowanie. Nie narobicie się przy tym po łokcie. A jak jesteście królsiem (doświadczalnym) to już wogóle możecie leżeć i pachnieć, bo obiad wjeżdza przygotowane przez czyjeść rączki. Łapać przepis i robić

Dorsz w sosie z kaparami i suszonymi pomidorami

Dorsz w sosie z kaparami i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 4 kawałki filetu z dorsza
  • 4 łyżki świeżego soku z cytryny podzielone, jedna łyżka do ryby i 3 łyżki do sosu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka niesolonego masła
  • 5 średnich ząbków czosnku posiekanych
  • 2 łyżki kaparów
  • 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
  • 3 łyzki słodkiej śmietanki do sosów
  • 1/2 szklanki wytrawnego wermutu lub wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej pietruszki

Na panierkę

  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 odrobina proszku cayenne
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Instrukcje
 

  • Skropić filety z dorsza łyżką soku z cytryny i odłożyć je na bok na ok 15 minut
  • W płytkiej misce wymieszać wszystkie przyprawione składniki mąki. Rybę osuszyć i obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar.
  • Podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i masło na żeliwnej patelni na średnim ogniu, aż tłuszcz będzie gorący. Obrócić rybę i smażyć z drugiej strony. Rybę przełożyć na talerz.
  • Na patelnię dodać czosnek i kapary gotować przez 1 minutę. Dodać suszone pomidory, przemieszać. Dodać wermut. Doprowadzić do wrzenia i zeskrobać wszystkie zrumienione kawałki z dna patelni. Gotować przez 1 minutę. Następnie dodać sok z cytryny i pietruszkę. Mieszamy do połączenia i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać śmietankę. Wymieszać i dodać rybę. Posypać pietruszką i podawać z ryżem
Słowo kluczowe dorsz, kapary, suszone pomidory
Dorsz w sosie z kaparami i suszonymi pomidorami
ryba w sosie
dorsz z suszonymi pomidorami
ryba z kaparami i pomidorami

Podrzucam też przepis na Makaron z zielonymi warzywami i wędzoną rybą – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube