Deser na zimno biscoff na ciasteczkowym chrupiącym spodzie. Konefka wpadła przypadkiem na przepis na jednej ze stron na sernik na zimno z kremem ciasteczkowym biscoff. Krem jest karmelowy i o lekko korzennym smaku.
Niestety, cuś Konefce wybitnie z serniczkiem nie poszło i nie była zadowolona z efektu, a jak mało wymagająca Konefka nie była zadowolona, to tym bardziej największy smakosz kulinarny na zadupiu zabitym dechami, króliś (doświadczalny) też nie był.
Konefka jest jednak, z tych zawziętych babsztylów, co, zaraz jest, jak to nie wyszło…mnie nie wyszło? No i zmodyfikowała przepis i tom razom udało się wszystko. Połączenie kremowej śmietanki, kremu biscoff i żelatyny pozwoliło na powstanie fajowego musu.
W środku są pokruszone herbatniki, na wierzchu karmelowa polewa z kremu. Słodko w uj, nie będzie Konefka łgać jak pies, że nie…ale czasem jak mieszkacie z królisiem (doświadczalnym) to musicie je sobie osłodzić

Deser na zimno biscoff
Składniki
Na ciasteczkowy spód
- 160 g ciastek Lotus Biscoff tradycyjnych, prostokątnych
- 50 g masła roztopionego
Na deser
- 600 ml śmietany słodkiej 30 %
- 400 g kremu ciasteczkowego Lotus Biscoff
- 9 listków żelatyny/ 14.5 g żelatyny w proszku
- kilka herbatników pokruszonych
Na wierzch ciasta
- 150 g kremu ciasteczkowego Lotus Biscoff
Instrukcje
Na ciasteczkowy spód
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Ciastka umieścić w misie malaksera i zmiksować do pokruszenia. Dodać roztopione masło i zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, wyrównać, następnie schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.
Na deser
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- (W przypadku żelatyny w proszku: Żelatynę w proszku zalać 45 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.)
- W osobnej misce umieścić śmietanę kremówkę. Dodać krem ciasteczkowy i połączyć mikserem. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Wrzucić pokruszone herbatniki i wymieszać. Wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki, do stężenia.
Na wierzch ciasta
- Krem ciasteczkowy lekko podgrzać (np. w garnuszku lub w mikrofali) by stał się bardziej rzadki, wymieszać i lekko przestudzić. Wyłożyć na deser i rozprowadzić. Schłodzić w lodówce.





Podrtzucam też pistacjowy sernik na zimno https://kroolinaria.pl/pistacjowy-sernik-na-zimno/