Szukaj
Close this search box.

Pistacjowy sernik na zimno

Konefka poleca: pistacjowy sernik na zimno

Idealna rozpusta na dni, gdy macie ochotę udusić waszego królisia (doświadczalnego), bo menda szwenda Wam się pod nogami w ciągu dnia wylosował przywalajkę numer 5498 a Wy już nie macie siły na przywalajki i jedyne o czym marzycie to chwila świętego spokoju.
W takiej sytuacji delikatnie nóżką wypychacie królisia na dworek, wymyślając jakiś powód z czterech liter, czemu ma opuścić przytulne pielesze. Wmawiacie mu, że musi ratować świat przed zagładą, lub, że czeka tam na niego jakaś dziewica orleańska. Zamykacie drzwi na trzy spusty i oddajecie się błogiej, pistacjowej przyjemności, pozwalając na chwilę zapomnienia.
Chwilę zapomnienia możecie przedłużyć, udając, że Was w domu nie ma, jak króliś wróci z wojaży lub też możecie mu wmówić, że nie znacie dziada i pierwszy raz go na oczy widzicie i obcych do chałupy nie będziecie wpuszczać.
Dzięki tym prostym zabiegom, cały pistacjowy sernik na zimno możecie przytulić i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem ciut dłużej

Pistacjowy sernik na zimno

Czas przygotowania 30 minuty
6 godziny
Łączny czas 6 godziny 30 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na ciasteczkowy spód

  • 160 g ciastek typu Oreo waga bez nadzienia
  • 50 g masła roztopionego

Na sernik

  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie (nie może być kwaśny)
  • 250 g serka mascarpone
  • 370 g kremu pistacjowego
  • 300 ml śmietany kremówki schłodzonej
  • 7 listków żelatyny /11.5 g żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • garść niesolonych pistacji posiekanych
  • beza do pokruszenia

Instrukcje
 

Na ciasteczkowy spód

  • Ciastka zmiksować w blenderze do całkowitego pokruszenia. Dodać masło i wymieszać do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  • Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Na sernik

  • Twaróg, serek mascarpone i krem pistacjowy – powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W misie miksera połączyć twaróg i mascarpone. W następnej kolejności dodać krem pistacjowy i utrzeć, do połączenia.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • (W przypadku żelatyny w proszku: Żelatynę w proszku zalać 45 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.)
  • Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak przygotowaną żelatynę dodać do masy pistacjowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. W osobnej misce umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową
  • Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce
  • Udekorować bezami i pistacjami
Słowo kluczowe pistacje, sernik, sernik na zimno
Pistacjowy sernik na zimno
Pistacjowy sernik
Sernik na zimno
Sernik na zimno z pistacjami
Sernik i smaku pistacjowym

źródło inspiracji: https://mojewypieki.com/przepis/sernik-pistacjowy-na-zimno

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube