Konefka poleca: pistacjowy sernik na zimno
Idealna rozpusta na dni, gdy macie ochotę udusić waszego królisia (doświadczalnego), bo menda szwenda Wam się pod nogami w ciągu dnia wylosował przywalajkę numer 5498 a Wy już nie macie siły na przywalajki i jedyne o czym marzycie to chwila świętego spokoju.
W takiej sytuacji delikatnie nóżką wypychacie królisia na dworek, wymyślając jakiś powód z czterech liter, czemu ma opuścić przytulne pielesze. Wmawiacie mu, że musi ratować świat przed zagładą, lub, że czeka tam na niego jakaś dziewica orleańska. Zamykacie drzwi na trzy spusty i oddajecie się błogiej, pistacjowej przyjemności, pozwalając na chwilę zapomnienia.
Chwilę zapomnienia możecie przedłużyć, udając, że Was w domu nie ma, jak króliś wróci z wojaży lub też możecie mu wmówić, że nie znacie dziada i pierwszy raz go na oczy widzicie i obcych do chałupy nie będziecie wpuszczać.
Dzięki tym prostym zabiegom, cały pistacjowy sernik na zimno możecie przytulić i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem ciut dłużej
Pistacjowy sernik na zimno
Składniki
Na ciasteczkowy spód
- 160 g ciastek typu Oreo waga bez nadzienia
- 50 g masła roztopionego
Na sernik
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie (nie może być kwaśny)
- 250 g serka mascarpone
- 370 g kremu pistacjowego
- 300 ml śmietany kremówki schłodzonej
- 7 listków żelatyny /11.5 g żelatyny w proszku
Dodatkowo:
- garść niesolonych pistacji posiekanych
- beza do pokruszenia
Instrukcje
Na ciasteczkowy spód
- Ciastka zmiksować w blenderze do całkowitego pokruszenia. Dodać masło i wymieszać do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
- Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Na sernik
- Twaróg, serek mascarpone i krem pistacjowy – powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera połączyć twaróg i mascarpone. W następnej kolejności dodać krem pistacjowy i utrzeć, do połączenia.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- (W przypadku żelatyny w proszku: Żelatynę w proszku zalać 45 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.)
- Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak przygotowaną żelatynę dodać do masy pistacjowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. W osobnej misce umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową
- Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce
- Udekorować bezami i pistacjami
źródło inspiracji: https://mojewypieki.com/przepis/sernik-pistacjowy-na-zimno