Ciasto szpinakowe z musem malinowym

Króliś (doświadczalny) poleca: Ciasto szpinakowe z musem malinowym
Króliś poleca, bo ta menda wszystko, co słodkie poleca. Zresztą, co tu nie polecać? Mamy wilgotny, szpinakowy spód, na to mamy warstwę serowo jogurtową połączoną z pokruszonym ciastem i na to obłędna, kwaskowa warstwa musu malinowego wymieszana z malinami
Ciasto na bogato, czyli „Marian, tu jest jakby luksusowo”. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na taki luksus, jak i na ten w uj pracy, jaki czeka Was przy robieniu ciasta. Nie jest to ciasto z serii „pińć minut i gotowe”. Troszkę się trzeba pobawić z tymi warstwami, ale raz nie zawsze, dwa nie często.
Smak ciacha i walory wizualne rekompensują wszystkie niedogodności. Na czas jedzenia ciasta wypychacie Królisia za drzwi, żeby Wam nie psuł przyjemności delektowania się rozpustą. U nas akurat deszczyk, więc niech pobiega między kropelkami deszczu, a Wy cieszcie się każdą chwilą z ciastem. Zasłużyliście, w końcu trochę się narobiliście przy robieniu tego cuda.

Ciasto szpinakowe z musem malinowym

Prep Time 45 mins
Cook Time 45 mins
6 hrs
Total Time 7 hrs 30 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 15

Ingredients
  

Na szpinakowy spód

  • 700 g świeżego młodego szpinaku
  • 1 szklanka oleju
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę serową

  • 900 ml sera białego mielonego może być serek typu philadelphia
  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 2 cytryny sok
  • cukier opcjonalnie
  • 14 listków żelatyny

Na malinowy mus

  • 900 g mrożonych malin
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 14 listków żelatyny
  • cukier opcjonalnie

dodatkowo

  • 600 g świeżych malin

Instructions
 

Na szpinakowy spód

  • Świeży szpinak umieścić w blenderze. Dodać olej i jajka i zmiksować na gładka masę.
  • Do szpinakowej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Masę wylać do formy o wymiarach 24cm/34cm i    piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Ściąć wierzch i pokruszyć. Płaską część ciasta umieścić na spodzie formy.

Na masę serową

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • W misie miksera umieścić ser, jogurt, sok  z cytryny i cukier.(Cukier dodać według własnego uznania)  Zmiksować.  Dodać żelatynę i połączyć. Masę serową wymieszać delikatnie z pokruszonym szpinakowym ciastem. Wylać na szpinakowy spód.

Na malinowy mus

  • Maliny i cukier umieścić w garnuszku. Zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia. Zblendować.  Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • W misie miksera ubić kremówkę z cukrem. Dodać malinowe puree i zmiksować razem. Dodać żelatynę i połączyć. Malinowy mus wylać na masę serową. W mus ponaciskac maliny. Wstawić do lodówki, do stężenia
Keyword ciasto szpinakowe, maliny, szpinak
Ciasto szpinakowe z musem malinowym
Ciasto z masą serową i musem z malin
Szpinakowe ciasto z delikatnym musem
Pyszne ciasto szpinakowe z kwaskowym musem
Ciasto  z musem   i masą serową
Królis z ciastem szpinakowym

Podrzucam przepis na inne, ciekawe ciasto z malinami https://kroolinaria.pl/przepis-na-miodowe-serca-z-kremem-i-malinowym-puree/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube