Króliś (doświadczalny) poleca: Ciasto szpinakowe z musem malinowym
Króliś poleca, bo ta menda wszystko, co słodkie poleca. Zresztą, co tu nie polecać? Mamy wilgotny, szpinakowy spód, na to mamy warstwę serowo jogurtową połączoną z pokruszonym ciastem i na to obłędna, kwaskowa warstwa musu malinowego wymieszana z malinami
Ciasto na bogato, czyli „Marian, tu jest jakby luksusowo”. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na taki luksus, jak i na ten w uj pracy, jaki czeka Was przy robieniu ciasta. Nie jest to ciasto z serii „pińć minut i gotowe”. Troszkę się trzeba pobawić z tymi warstwami, ale raz nie zawsze, dwa nie często.
Smak ciacha i walory wizualne rekompensują wszystkie niedogodności. Na czas jedzenia ciasta wypychacie Królisia za drzwi, żeby Wam nie psuł przyjemności delektowania się rozpustą. U nas akurat deszczyk, więc niech pobiega między kropelkami deszczu, a Wy cieszcie się każdą chwilą z ciastem. Zasłużyliście, w końcu trochę się narobiliście przy robieniu tego cuda.

Ciasto szpinakowe z musem malinowym
Ingredients
Na szpinakowy spód
- 700 g świeżego młodego szpinaku
- 1 szklanka oleju
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową
- 900 ml sera białego mielonego może być serek typu philadelphia
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 2 cytryny sok
- cukier opcjonalnie
- 14 listków żelatyny
Na malinowy mus
- 900 g mrożonych malin
- 600 ml śmietany kremówki
- 14 listków żelatyny
- cukier opcjonalnie
dodatkowo
- 600 g świeżych malin
Instructions
Na szpinakowy spód
- Świeży szpinak umieścić w blenderze. Dodać olej i jajka i zmiksować na gładka masę.
- Do szpinakowej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Masę wylać do formy o wymiarach 24cm/34cm i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Ściąć wierzch i pokruszyć. Płaską część ciasta umieścić na spodzie formy.
Na masę serową
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- W misie miksera umieścić ser, jogurt, sok z cytryny i cukier.(Cukier dodać według własnego uznania) Zmiksować. Dodać żelatynę i połączyć. Masę serową wymieszać delikatnie z pokruszonym szpinakowym ciastem. Wylać na szpinakowy spód.
Na malinowy mus
- Maliny i cukier umieścić w garnuszku. Zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia. Zblendować. Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- W misie miksera ubić kremówkę z cukrem. Dodać malinowe puree i zmiksować razem. Dodać żelatynę i połączyć. Malinowy mus wylać na masę serową. W mus ponaciskac maliny. Wstawić do lodówki, do stężenia






Podrzucam przepis na inne, ciekawe ciasto z malinami https://kroolinaria.pl/przepis-na-miodowe-serca-z-kremem-i-malinowym-puree/