Króliś (doświadczalny) poleca: miodowe serduszka z kremem i malinowym puree
Konefka już od jakiegoś czasu zbierała się, do zrobienia podobnego deseru, ale jak to w życiu albo brak czasu, albo inne, równie ciekawe przepisy do wypróbowania. Dodatkowo wiadomo, że moce przerobowe małe, bo Konefka ma na podorędziu tylko jednego małego futrzaka (Królisia doświadczalnego ) i choćby Konefka na rzęskach stawała to kicak nie da rady wszystkiego zjeść
Deserek doczekał się swojego czasu, a to przez pewna panią blogerkę, która w okresie walentynkowym skusiła Konefkę do jego zrobienia. U niej deser był w formie jednego dużego serca, więc Konefka wprowadziła małe modyfikacje.
Te małe porcyjki słodko wyglądają a i smak też fajny. Krem jest dość słodki ale ta malinowe, kwaskowe puree równoważy smak. Króliś nie zgłaszał żadnych zastrzeżeń i pożarł wszystko w zastraszająco szybkim tempie. Ten brak wnoszonych skarg i zażaleń to pewnie kwestia tego, ze ostatnio Konefka zaniemogła była i przez jakiś czas Króliś (doświadczalny) był odcięty od wszelkich słodkości

Przepis na: miodowe serca z kremem i malinowym puree
Ingredients
Ciasto:
- Foremka serce wielkości ok 9 cm szer na 10 cm wys
- 1 jajko
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 80 g miodu
- 250-300 g mąki dodawać stopniowo
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- około 1 łyżeczka barwnika czerwonego w żelu i 1 łyżeczka barwnika różowego w żelu
Krem:
- 500 g serka cream cheese
- 300 ml śmietany kremówki 36 %
- 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- 100 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- Malinowe puree
- 500 g mrożonych malin
- cukier opcjonalnie
dodatkowo
- truskawki
- pokruszone pistacje
- liofilizowana malina
Instructions
Na ciasto
- Miód, cukier, masło podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać sodę i dokładnie wymieszać. Powinna utworzyć sie pianka, która zmieni kolor na karmel. Dodać czerwony barwnik i wymieszać. Odłożyć do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dodać jajko, mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Nastepnie dodać różowy barwnik i dokładnie wmieszać go w masę. Kulę ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
- Ciasto podzielić na 3 części i foremka rozwałkować dość cienko. Wierzch ciasta posypać mąką. Plastikową foremką z każdego kawałka wykroic 6 serduszek. Serca umieścić na pergaminie i piec partiami po 6 sztuk. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez ok 5 – 5 minut.
Na malinowe puree
- Mrożone maliny umieścić z cukrem w rondelku i zagotować. Gotować ok 5 min. cały czas mieszając. Ciepłe maliny zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sitko. Odstawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Na krem
- Czekoladę roztopić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, lekko wystudzić. W misie robota umieścić śmietanę kremówkę i ubić z cukrem. Następnie dodać połowę sera i zmiksować ze śmietaną. Dodać czekoladę i pozostałą część sera. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wstawić do lodówki.
Przełożenie:
- Na każdym serduszku na około wycisnąć krem. Na wierzchu polać łyżką malinowym puree. Na to nałożyć kolejne serduszko i znów wycisnąć krem. Wierzch udekorować truskawkami , pistacjami i liofilizowaną maliną




żródło inspiracji https://kulinarnemigawki.pl/tort-serce/