Ciasto śmietanowe z musem czekoladowym
Ciasto śmietanowe z musem czekoladowym
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Czas gotowania 2 godziny godzin
6 godziny godzin
Łączny czas 9 godziny godzin
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Składniki na kruche ciasto:
- 130 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 95 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 g drobnego cukru do wypieków
Na masę śmietanową
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 1000 g kwaśnej śmietany 18 %
- 4 jajka
- 60 g waniliowego lub śmietankowego budyniu w proszku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki drobnego cukru
Na mus czekoladowy
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 300 g gorzkiej czekolady
- 6 jajek białka i żóltka osobno
- 150 g masła
- 1/2 szkl drobnego cukru
Instrukcje
Na kruche ciasto
- Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, używając palcy, do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Kruszonkę wysypać do tortownicy, o średnicy 25cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód i wstępnie podpiec w temperaturze 180°C przez 15 – 18 minut.
Na masę śmietanową
- Wszystkie składniki na masę śmietanową umieścić w dużej misce i wymieszać dobrze rózgą kuchenną. Masę wylać na wcześniej podpieczony spód kakaowy. W piekarniku umieścić foremkę z wodą, pod sernikiem. Tortownicę stawić do piekarnika nagrzanego do ok 130 C i piec przez około 120 minut. W trakcie pieczenia przykryć folią, żeby wierzch się za bardzo nie spiekł. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Na mus czekoladowy
- Czekoladę ropuścić w mikrofali lub na rondelku z grubym dnem. Do ciepłej czekolady dodać masło. Dobrze wymieszać. Miedzyczasie ubić białka z cukrem na sztywną masę. Do masy czekoladowej dodać żółtka i krótko ubić robotem kuchennym. Partiami dodawać ubite białka i delikatnie rózgą kuchenną wmieszać je w masę czekoladową. Mus wylać na wsytudzone ciasto śmietanowe i wstawić do lodówki, do stężenia
Słowo kluczowe ciasto śmietanowe, mus czekoladowy, pieczony sernik
Podrzucam też przepis na Sernik na kakaowym spodzie ze śliwkami – kroolinaria