Króliś (doświadczalny) poleca: sernik na kakaowym spodzie ze śliwkami
W tym serniczku wszystko gra i buczy, znaczy bardziej gra, bo i kakaowy spodzik i ta masa serowa, na niej kwaskowe sliweczki i na tym jeszcze kruszonka. Buczy, to bardziej króliś (doświadczalny), bo stały się jakieś czary mary i serniczek za szybko wyparował.
Na szczęście serniczek szybko się robi, więc mozna łatwo uniknąć królisiowego buczenia i zrobić nowy. Te śliwki w serniku to petarda, mega dojrzałe, czerwone i z tym serem to już pełen odlot.
Sernik na kakaowym spodzie ze śliwkami
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 1 hour hr 15 minutes mins
Total Time 1 hour hr 30 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Składniki na kruche ciasto:
- 255 g mąki pszennej
- 45 g kakao
- poł łyżeczki proszku do pieczenia
- 195 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g drobnego cukru do wypieków
Na masę serową
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
- 2 duże jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 35 g
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 500 g śliwek węgierek bez pestek
Instructions
Na kruche ciasto
- Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, używając palcy, do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Połowę kruszonki wysypać do blachy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód i wstępnie podpiec w temperaturze 180°C przez 15 – 18 minut.
Na sernik
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz śliwek). Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo. Nie wolno za bardzo napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
- Masę serową wylać na wcześniej podpieczony spód. Na masie ułożyć śliwki, rozcięciem ku górze, następnie posypać pozostałą kruszonką.
- Sernik ze śliwkami piec w temperaturze 175°C przez około 60 minut lub do wypieczenia sernika. Przestudzić w stygnącym piekarniku.
Keyword sernik, śliwki
Inspiracja od Sernik ze śliwkami – Moje Wypieki