Króliś (doświadczalny) poleca: ciasto rabarbarowe z kremem namelaka
Sezon rabarbarowy w pełni, trza by więc było wycisnąć go jak cytrynkę. Konefce się chciało trochę pobawić i dzięki tym zabawom mamy biszkopt z dodatkiem mielonych migdałów. Mamy rabarbarową żelkę, no i krem namelaka.
Kto nie wie, co to krem namalaka, to tak w kilku słowach połączenie mleka, słodkiej śmietanki, białej czekolady, glukozy i żelatyny. Konefka dodała trochę więcej żelatyny, niż w oryginalnym przepisie, bo za pierwszym razie ten krem w takiej formie, jaką Konefka sobie była wymyśliła, trochę się rozlazł, a tego zdecydowanie nie chcemy.
Na to wszystko jeszcze mus rabarbarowy. Znaczy na bogato jest. Chyba zbyt wykwintnie dla królisia (doświadczalnego), dla którego Konefka gotuje, bo marudził przy tym kremie z białej czekolady i ten krem gryzł go w podniebienie. Szkoda, że go w dupę nie ogryzł, to może byłby święty spokój.
Dla Konefki wszystko grało. Żelka i ten musik dobrze równoważą kremik. Opinię królsia polecam olać ciepłym …wiecie czym.
Ciasto rabarbarowe z kremem namelaka
Ingredients
Na biszkopt
- Potrzebna tortownica 23 cm
- 4 jajka
- 2/3 szkl drobnego cukru
- 1/4 szkl mąki tortowej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 1/4 szkl mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na rabarbarowe puree
- 1300 g rabarbaru
- ok 3/4 szkl cukru
Na rabarbarową żelkę
- 400 ml rabarbarowego puree
- 4 listki żelatyny dr Oteker 12 g żelatyny w proszku
Na krem namelaka
- 225 g/ml mleka – użyłam 1 5%
- 12 g glukozy w płynie syrop glukozowy – opcjonalnie
- 6 listków żelatyny dr Oteker 18 g żelatyny w proszku
- 420 g białej czekolady drobno posiekanej (użyłam czek. Lindt)
- 480 g/ml śmietanki kremówki 30% schłodzonej
Na rabarbarowy mus
- 550 ml rabarbarowego puree
- 200 g białej czkolady
- 150 ml mleka
- 8 listków żelatyny dr Oteker 24 g żelatyny w proszku
Instructions
Na biszkopt
- W misie miksera umieścić żółtka i połowę cukru. Ubić aż masa będzie całkowicie biała i zwiększy swoją objętość.
- Mąki i mielone migdały połączyć z proszkiem do pieczenia i koniecznie przesiać.
- Do miski z żółtkami w kilku partiach dodawać suche, przesiane składniki do połączenia.
- W osobnej misce ubić białka z cukrem, tak, żeby paian była lśniąca i sztywna.
- Ubite białka dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć szpatułką.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie.
- Ciasto wlać do tortownicy i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 175C na około 45 minut.
- Po wyjęciu biszkoptu zrzucić go na podłogę w formie z wysokości około pół metra. Powinno to zahamować proces opadania biszkoptu.
- Wystudzić biszkopt, przekroić na pół. Użyć 19 cm metalowego rantu do wycięcia okręgu. W 19 cm rancie zostawić biszkopt.
Na rabarbarowe puree
- Rabarbar umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Pokrojony rabarbar umieścić w garnku i zasypać cukrem. Dusić na średnim ogniu przez ok 15-20 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Zblendować na gładkie puree. Mnie wyszło ok 1150 g rabarbarowego puree.
Na rabarbarową żelkę
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
- W mniejszym rondelku umieścić 400 ml rabarbarowego puree i podgrzać. Do puree dodać żelatynę i dobrze połączyć. Do 19 cm rantu z bioszkoptem wylać żelkę i wstawić do lodówki, do stężenia.
Na krem namelaka
- Białą czekoladę drobno posiekać nożem.Przełożyć czekoladę do miski.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
- W rondelku, na mniejszym ogniu, zagotować mleko. Dodać glukozę i żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż się rozpuści.
- Gorące mleko, w temp. ok 65ºC, wlać do miski z białą czekoladą. Wymieszać szpatułką całość, aż czekolada całkowicie się rozpuści i uzyskania jednolitej masy.
- Następnie dodać do masy schłodzoną śmietankę i dokładnie całość wymieszać.
- Na końcu, za pomocą blendera, zmiksować całość. Trzymać blender nieruchomo, tak aby głowica stykała się z dnem miski. W ten sposób nie napowietrzy się za bardzo masy.
- Gotową namelakę z białej czekolady przykryć folią spożywczą, tak aby folia stykała się z powierzchnią masy czekoladowej.
- Schłodzić namelakę w lodówce min. 12 godzin. W tym czasie masło kakaowe zawarte w czekoladzie ulegnie krystalizacji.
- Schłodzoną namelakę, za pomocą miksera ręcznego miksować przez ok 1,5 minuty lub dłużej, aby napowietrzyć krem. Namelaka nie ubije się całkiem na sztywn. Na początku krem może zrobić się rzadki. Po ok 1 minucie zacznie gęstnieć.
- Biszkopt z żelką umieścić w tortownicy o średnicy 23 cm i na wierzch i po bokach wyłożyć krem namelaka. Wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Na rabarbarowy mus
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
- W rondelku umieścić mleko i podgrzać. Do gorącego mleka dodać czekoladę i rozpuścić w mleku. Następnie dodać puree, wymieszać. Dodać żelatynę i dobrze połączyć. Lekko tężejącą masę ubić w mikserze i wyłożyć na krem namelaka. Wstawić do lodówki, do stężenia. Ja użyłam rękawa cukiernicznego i tylko, żeby zrobić wzorek z musu, Wy nie musicie tak robić.
Podrzucam też przepis na Ciasto z masą rabarbarową i kremem budyniowym – kroolinaria
Przepis na krem namelaka ze strony KREM NAMELAKA Z BIAŁEJ CZEKOLADY • PRZEPIS • SŁODKI POMYSŁ (slodkipomysl.pl)