Ciasto czekoladowe baileys z musem czekoladowym
Idealne ciasto czekoladowe nie istnie…a nie wróć, oczywiście, że istnieje i zrobiła je Konefka swoimi zdolnymi łapkami. Konefka nie będzie ściemniać, że zrobiła je dla Królsia…zrobiła je dla siebie. Ale morda w kubeł i nie mówicie tego królisiowi, bo strzeli focha. Królisia zapewniamy, że oczywiście, że zrobiliśmy dla niego, ale znamy prawdę 😉
Oj, Konefka potrzebowała tego ciasta w swoim życiu. I w pełni na nie zasłużyła. Ciasto jest mocno wilgotne, do tego nasączone alkoholowym sosem czekoladowym. Na wierzchu mamy puszysty, delikatny mus czekoladowy. Ten mus jest idealny, Konefka już go robiła niedawno i stwierdziła, że musi tą przyjemność powtórzyć.
Jak macie ochotę na czekoladową rozpustę, to śmiało, nie zastanawiać się i robić to ciasto. Pamiętajcie jednak, żeby potem znaleźć bezpieczne miejsce na skonsumowanie tego ciasta, jest tak dobre, że domowe szkodniki (mąż, konkubent, partner, dzieci i inne ustrojstwo), może być szybsze i nic dla Was nie zostanie
Ciasto czekoladowe baileys z musem czekoladowym
Składniki
Na ciasto czekoladowe
- 260 gr mąki pszennej
- 200 gr cukru
- 85 gr kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże jajka
- 180 ml mleka
- 240 ml oleju
- 120 ml Baileys Irish Cream
- 180 ml gorącej wody
Na sos czekoladowy
- 240 ml Baileys Irish Cream
- 240 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 130 gr pokruszonej gorzkiej czekolady
Na mus czekoladowy
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 400 g gorzkiej czekolady
- 8 jajek białka i żóltka osobno
- 200 g masła
- 1/2 szkl drobnego cukru
Instrukcje
Na ciasto
- Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać. Dodać jajka, mleko, olej i likier Baileys. Dobrze wymieszać. Wlać powoli gorącą wodę. Mieszać, uważając żeby nie pryskać po bokach. Wylać ciasto do tortownicy o średnicy ok 25 cm. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 150 (lub do suchego patyczka). Wyjąć ciasto z piekarnika i zrobić w nim otwory. (Można to tego użyć słomki lub długiego patyczka)
Na sos czekoladowy
- Międzyczasie umieścić pokruszoną, gorzką czekoladę w misce. W rondelku umieścić likier alkoholowy i skondensowane mleko słodzone. Zagrzać do zagotowania. Ciepłą miksturę wylać na pokruszoną czekoladę. Dobrze wymieszać i wylać na ciasto, tak żeby sos wpłynął do otworów. Odstawić ciasto do ochłodzenia. Dać mu czas żeby sos dobrze nasączył czekoladowe ciasto
Na mus czekoladowy
- Czekoladę ropuścić w mikrofali lub w rondelku z grubym dnem. Do ciepłej czekolady dodać partiami masło. Dobrze wymieszać. Miédzyczasie ubić białka z cukrem na sztywną masę. Do masy czekoladowej dodać żółtka i krótko ubić robotem kuchennym. Partiami dodawać ubite białka i delikatnie rózgą kuchenną wmieszać je w masę czekoladową. Mus wylać na ciasto czekoladowe, wstawić do lodówki, do stężenia
Podrzucam też przepis na Ciasto z namelaką z białej czekolady i porzeczkową frużeliną – kroolinaria