Szybkie ciasto cytrynowe z malinami
Szybkie, bo na konefkowym zadupiu zrobiła się w miarę znośna pogoda. Znośna, czyli nie leje 24 godziny na dobę. Trza taką aurę było wykorzystać, na „przygoda, przygoda, każdej chwili szkoda” czy też „biegać, skakać, latać, pływać…w tańcu, w ruchu wypoczywać”. Kto miałby więc ochotę i czas stać godzinami przy garach.
Ciasto powstało migusiem a przy okazji było mega smaczne. Mocno cytrynowe i z dodatkiem malinków. Na wierzchu polewa z białej czekolady, bezy, trochę pistacji i liofilizowana malina. Nazwa maliny do połamania języka, ale fajowo wygląda i fajnie smakuje z resztą.
Jak nie macie czasu na jakieś ekstremalne sporty w kuchni, a lubicie jakieś ciacho do kawki, to zróbcie cytrynowe z malinami.

Ciasto cytrynowe z malinami
Składniki
Na ciasto
- 225 g miękkiego masła
- 225 g drobnego cukru
- 275 g samorosnącej mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 4 łyżki mleka
- Drobno starta skórka z 4 cytryn
- 400 g świeżych malin
Jak zrobić mąkę samorosnącą
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sosy oczyszczonej
Instrukcje
Na ciasto
- Miękkie masło umieścić w misie miksera, dodać cukier i dobrze utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mleko i dobrze wymieszać. Dodać skórkę cytryny i mąkę. Wymieszać. Pod koniec dodać proszek do pieczenia.
- Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać do niej 1/3 ciasta. Wyłożyć maliny. Następnie wylać na wierzch resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 50 minut.
- Wystudzone ciasto polać polewą z białej czekolady (biała czekolada i słodka śmietanka rozpuszczone w kąpieli wodnej). Udekorować według uznania. u mnie bezy, pokruszone pistacje i liofilizowana malina




Podrzucam też przepis na Pierożki krucho drożdżowe z prażonymi jabłkami / Half moon yeast apple pies – kroolinaria