Święta kobiet nie ma teraz chyba nie? Wiem, że napewno nie są moje urodziny. W sprawie dnia Kobiet się upewniam, bo Króliś doświadczalny jak zrobiłam pierożki krucho drożdzowe z prażonymi jabłkami nie wylosował żadnej przypierdzielajki. I teraz nie wiem, czy jakieś swięto było i gdzieś mi w zabieganiu umknęło, czy jaki uj.
Wszystko zdaniem Królisia było pyszniutkie, pierożki prima sort. Kilka razy nawet latał żeby wziąć dodatkową porcyjkę. Cuś jest nie tak. Do pierożków rzeczywiście się nie można przyczepić, bo wyjątkowo się Konefce udały. W jednym takim kultowym filmie ważna była zawartośc cukru w cukrze (Poszukiwany, Poszukiwana). Tu mamy 100 procent zawartości jabłuszek w jabłuszkach, To one robią tu całą robotę. Pierożki po brzegi napakowane prażonymi jabłkami.
Pierożki, pierożkami ale martw mnie stan Królisia. kto to widział, żeby się do niczego nie przywalić. Kurna może chory czy jakis inny pieron. W sumie olać. Najważniejsze, że zeżarl a Konefka mogła zaśpiewać „Tańczymy labada labada, labada, Tańczymy labada, małego walczyka.” Ktoś jeszcze pamięta ten hardcorowy kawałek, czy to tylko Konefka jest już tak posunięta?
Pierożki krucho drożdżowe z prażonymi jabłkami
Ingredients
Na prażone jabłka (najlepiej zrobić dzień wcześniej, żeby jabłka wystygły)
- 2 kg jabłek
- 3/4 szkl cukru
- 1 cytryna sok
- 2 łyżeczki masła
Na ciasto krucho drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 220 g masła pokrojonego w plasterki
- 180 g kwaśnej śmietany
- 15 g suchych drożdży
Instructions
Na prażone jabłka
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę jabłka. Na to wsypać cukier i dodac soku z cytryny. Dusić na średnim ogniuaż jabłka się rozpadną. Pod koniec dodać masło i dokładnie wymieszać. Dusić do momentu aż nadmiar soku wyparuje.
Na ciasto krucho drożdżowe
- Wszystkie składniki umiescić w misce i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na około godzinę czasu. Po tym czasie wyjąć z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm. Wycinać krążki. Na każdym nakładać porcję prażonych jabłek, zlepić brzegi i formować pierogi. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i jabłek. Ulepione pierogi ułożyć na blaszce najlepiej wyłożonej pergaminem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 min. Podawać według uznania. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Half moon yeast apple pies
Ingredients
For roasted apples (it’s best to make the day before to let the apples cool down)
- 2 kg of apples
- 3/4 cup of sugar
- 1 lemon juice
- 2 teaspoons of butter
For shortcrust yeast dough
- 500 g of plain flour
- 220 g of butter sliced
- 180 g of sour cream
- 15 g of dry yeast
Instructions
For roasted apples
- Peel the apples, hollow out the nest. Dice. Put the diced apples into the pot. Pour sugar on it and add lemon juice. Simmer over medium heat so the apples will fall apart. At the end, add the butter and mix thoroughly. Simmer until the excess juice has evaporated.
For shortcrust yeast dough
- Place all ingredients in a bowl and knead into a smooth dough. Shape into a ball and refrigerate for about an hour. After this time, remove from the fridge and divide into 4 parts. Roll out each part into a cake with a thickness of about 3 mm. Cut discs. Put a portion of roasted apples on each one, stick the edges together and form half moon shape. Repeat the operation until the dough and apples are used up. Place the dough on a baking tray lined with parchment, and brush with beaten egg. Bake in an oven preheated to 180C for about 20 minutes. Serve as desired. You can sprinkle with powdered sugar or pour over the icing.