Ciasto cytrynowe z jabłkami
Ciasto cytrynowe z jabłkami
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 15 minuty minut
Porcje 12
Składniki
- 225 g miękkiego masła
- 225 g drobnego cukru
- 275 g samorosnącej mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 4 łyżki mleka
- Drobno starta skórka z 4 cytryn
- Na chrupiącą polewę cytrynową
- 175 g 3/4 szklanki cukru pudru
- Sok z 2 cytryn
dodatkowo
- 8 małych jabłek obranych i wydrążonych
- słoiczek pomarańczowego curdu może być też cytrynowy lub ewentualnie powidła śliwkowe
Jak zrobić mąkę samorosnącą
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sosy oczyszczonej
Instrukcje
- Miękkie masło umieścić w misie miksera, dodać cukier i dobrze utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mleko i dobrze wymieszać. Dodać skórkę cytryny i mąkę. Wymieszać. Pod koniec dodać proszek do pieczenia.
- Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Poukładać w odstępach jabłka. Do każdego wydrążonego jabłka dać łyżeczką, pomarańczowy curd. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 60 minut.
- Wystudzone ciasto polać lukrem zrobionym z mieszanki soku cytryny i cukru
Podrzucam też przepis na ciasto mocno cytrynowe https://kroolinaria.pl/ciasto-mocno-cytrynowe/