Szukaj
Close this search box.

Ciasto cytrynowe z jabłkami

Ciasto cytrynowe z jabłkami

Ciasto cytrynowe z jabłkami

Ciasto cytrynowe z jabłkami

Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 15 minutes
Servings 12

Ingredients
  

  • 225 g miękkiego masła
  • 225 g drobnego cukru
  • 275 g samorosnącej mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki mleka
  • Drobno starta skórka z 4 cytryn
  • Na chrupiącą polewę cytrynową
  • 175 g 3/4 szklanki cukru pudru
  • Sok z 2 cytryn

dodatkowo

  • 8 małych jabłek obranych i wydrążonych
  • słoiczek pomarańczowego curdu może być też cytrynowy lub ewentualnie powidła śliwkowe

Jak zrobić mąkę samorosnącą

    Składniki:

    • 300 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sosy oczyszczonej

    Instructions
     

    • Miękkie masło umieścić w misie miksera, dodać cukier i dobrze utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mleko i dobrze wymieszać. Dodać skórkę cytryny i mąkę. Wymieszać. Pod koniec dodać proszek do pieczenia.
    • Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Poukładać w odstępach jabłka. Do każdego wydrążonego jabłka dać łyżeczką, pomarańczowy curd. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 60 minut.
    • Wystudzone ciasto polać lukrem zrobionym z mieszanki soku cytryny i cukru

    Podrzucam też przepis na ciasto mocno cytrynowe https://kroolinaria.pl/ciasto-mocno-cytrynowe/

    Udostepnij :

    Twitter
    Telegram
    WhatsApp

    Więcej przepisów

    Awokado

    Jajko zapiekane w awokado

      English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

    Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube