Ciasto mocno cytrynowe

Króliś (doświadczalny) poleca: ciasto mocno cytrynowe
🍋Znacie to powiedzenie, co śmiga sobie po necie?
„Gdy życie daje ci cytryny, zrób sobie lemoniadę”
Owszem, można jak najbardziej, ale…lepiej zrobić obłędne ciasto cytrynowe. Puszysty spodzik nasączony obficie likierem limoncello połączonym z wodą, cytryną i cukrem. Do tego lemon curd.

🍋Tu robicie taki myk, że w cieście robicie otwory i ten lemon curd pakujecie w te miejsca, dzięki czemu ciasto jest mega wilgotne i mega cytrynowe. Na wierzch, żeby rozpusta była jeszcze większa, dajecie ubitą smietanę wymieszaną „letko” z lemon curd.
🍋Całość przyjemna, kwaskowa, uzależniająca. Wy z każdym kawałkiem przenosicie się do raju i macie w głębokim poszanowaniu całą dramę świata i królisia (doświadczalnego). Jesteście tylko Wy i ta chwila słodkiej rozpusty. Podarujcie sobie chwilę luksusu, jesteście tego warci.

Ciasto mocno cytrynowe

Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Course Dessert
Cuisine international
Servings 15

Ingredients
  

Na ciasto

  • 4 jaja w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki

Na nasączenie

  • 1/2 szkl limoncello
  • 1/2 szkl wody
  • cukier opcjonalnie
  • 3 cytryny sok

dodatkowo

  • 600 ml śmietany kremówki 38 %
  • cukier opcjonalnie
  • 2 słoiki lemon curd ok 700 g

Instructions
 

Na ciasto

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wylać do formy 24 cm/ 30 cm. Piec ok 20 minut. Jak ciasto wyrośnie za wysokie ściąć górę. Wystudzone nasączyć cytrynowym nasączeniem

Na nasączenie

  • Wszystkie składniki połączyć w rondelku i nasączyć miksturą ciasto

Na śmietanę

  • Śmietanę umieścić w misce, dodać cukier do smaku i ubić na puszystą, lekką masę. Kilka łyżek lemon curd dodać do kremu, ale nie łączyć dokładnie.
  • W wystudzonym cieście wydrążyć małą łyżeczką otwory i w nich umieścić lemon curd. Rozsmarować dodatkowo lemon curd na wierzchu. Na to wyłożyć bitą śmietanę z dodatkiem lemon curdu. Na wierzch łyżką zrobić jeszcze kleksy z lemon curdu. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia
Keyword cytryna, krem cytrynowy, lemon curd, prpste ciasto
Ciasto mocno cytrynowe
Ciasto z kremem cytrynowym
Ciasto z  bitą śmietaną
Ciasto cytrynowe z kremem
Ciasto z cytrynowym kremem

Podrzucam przepis na lemon curd https://kroolinaria.pl/lemon-curd/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube