Króliś (doświadczalny) poleca: Ciastka z nadzieniem migdałowym i truskawkami
Kto jada truskawki ten jest piękny i gładki…no niezupełnie tak to leciało, ale tej wersji się Konefka będzie trzymać. A te truskawki dodane to ciasteczek z nadzieniem migdałowym to już na bank wpływają na urodę.
Jesz takie ciacho z truskawką, cieszysz się jak dziecko, bo smacznie i słodko, gęba się zaciesza, a uśmiechnięta gęba, to piękny widok bo i patrzący się cieszy. Transakcja wiązana i tych z uśmiechniętą paszczą robi się więcej. Same plusy.
Róbcie więc te ciasteczka/ babeczki…ciężko znaleźć nazwę bo w sumie Konefka musiała przykombinować i zrobiła babeczki z formie od tartaletek a później problem z nazewnictwem.
Ale serio, nazwa tu ma poślednie znaczenie, najważniejsze że to jest pyszne, ma fajne migdałowe nadzienie i „som” truskawki.
No i robi się ekspresowo, bo wszystkie składniki zagniata się w kilka minut. W ciągu 45 min maks można mieć domowe babeczki z truskawką…musicie ino trochę poczekać aż ostygną, co by sobie tej uśmiechniętej paszczy nie poparzyć.
Ciastka z nadzieniem migdałowym i truskawkami
Ingredients
- Nadzienie migdałowe:
- 125 g masła
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- 125 g zmielonych migdałów
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Na tartaletki
- 250 g kremowego serka mascarpone lub zmielony twaróg
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 żółtka
- 1/2 szkl cukru
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 śliwek pokrojonych w ćwiartki
dodatkowo
- 8 większych truskawek
- lukier kwaśna śmietana wymieszana z cukrem pudrem
- płatki migdałów
Instructions
Nadzienie migdałowe:
- W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania puszystej masy maślanej. Dodać jajko, utrzeć. Wsypać zmielone migdały i miksować do powstania gęstej pasty migdałowej.
Na tartaletki
- Wszystkie składniki zagnieść. Lekko rozwałkować i szklanką wyciąć 8 okręgów. Wyłożyć ciastem tartaletki. Na cieście ułożyć 1 łyżeczkę kremu migdałowego i 1 truskawkę pokrojoną w plasterki
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 20 min. Polać lukrem. Można posypać płatkami migdałów.
Podrzucam przepis na babeczki pisatcjowe https://kroolinaria.pl/babeczki-pistacjowe-friands-z-truskawkami/