Chilli con carne czyli bunt uniżonego podnóżka Królisia doświadczalnego. Gdyby ktoś miał wątpliwości, kto robi w roli podnóżka, to już zadzieram „kiece i lece” wyjaśniać, że oczywiście Konefka. No któż by qurna inny. No więc podnóżek się zbuntował i znów samowolnie przygotował mięsko na obiad. W roli mięska mielona wołowina, która prawdę rzekłszy zginęła wyglądowo w tym całym pomidorowym bałaganie. Schowała się za suszonymi pomidorami, cebulką i czerwoną fasolą. Cały bałagan tworzy smakowo całkiem zacne danie. Konefka dodała sporo pieruńsko ostrego chilii w nadziei, że wypali ten niewyparzony Królisiowy język.
Konefka sama siebie na ochotnika postawi do kąta za tą niesubordynację i bunt na pokładzie. W sumie to jej dobrze zrobi jak wsadzi nos w kąt ściany i nie będzie musiała królisiowego oblicza oglądać. Cisza, spokój, ładne widoki…pełen relaks i oaza spokoju. We wspomnianym kacie Konefka znalazła zmurszałego pająka i jakąś zabłąkaną pajęczynę. W ciszy nasłuchiwała czy to chilii już wypaliło futrzakowi jęzor, ale błogą ciszę przerwały jakieś odgłosy z jego paszczy, znaczy pieruńsko ostrego chilii było jednak za mało i następnym razem trzeba dodać zdecydowanie więcej.
Chilli con carne
Ingredients
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego kuminu w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 puszka obranych pomidorów z sosem pomidorowym
- 5 kawałków suszonych pomidorów posiekanych
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie 200 g, odsączonej i przepłukanej
- około 100 ml bulionu wołowego
- 3 łyżki oleju
- sól pieprz
Instructions
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano .Smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając .
- Dodać mieloną wołowinę. Smażyć z przyprawami przez kilka minut .
- Dodać paprykę i chwilę razem smażyć, dodać suszone pomidory i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i solą. Dodać bulion.
- Przykryć i dusić przez około 30 minut co jakiś czas mieszając. Dodać odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę i gotować pod przykryciem przez kilka minut . Zdjąć pokrywkę i gotować do powstania gęstego sosu.
Chilli con carne
Ingredients
- 1 red onion diced
- 2 garlic cloves chopped
- 1 teaspoon of chilli powder
- 1 teaspoon cumin cumin powder
- 1 teaspoon of dried oregano
- 1 can of peeled tomatoes with tomato sauce
- 5 pieces of dried tomatoes chopped
- 1 can of red beans in a brine 200 g drained and rinsed
- about 100 ml of beef stock
- 3 tablespoons of oil
- salt pepper
Instructions
- In a large frying pan, heat the oil and fry the onion, add the garlic, chilli, cumin and oregano. Fry for 1 minute, stirring constantly.
- Add minced beef. Fry with spices for a few minutes.
- Add paprika and fry for a while, add sun-dried tomatoes and mix thoroughly. Season with pepper and salt. Add the broth.
- Cover and simmer for about 30 minutes, stirring occasionally. Add drained and rinsed red beans and cook covered for a few minutes. Remove the lid and cook until a thick sauce is formed.