Króliś (doświadczalny) poleca: ser burrata z buraczkami
„Kobiety są aha aha gorące aha aha” Norbi
No są gorące, bo jak jest lato to musi być gorąco. Jak jest gorąco, to się nie chce stać przy garach i w sumie jeść też jakoś specjalnie się nie chce, bo żar wali po oczach i nie ma czym oddychać.
Wtedy wybiera się jakieś proste rozwiązania, żeby jednak coś tam wszamać i nie zejść przy gotowaniu. W roli prostego dania takie buraczki na szybko. Starte i wymieszane z kremowym serkiem, chrzanem i dużą ilością koperku.
Do tego ser burrata, czyli serowa sakiewka skrywająca wewnątrz gęstą śmietankę ze skrawkami mozzarelli. W bonusiku pędy groszku i grzanki. Niebo w gębie.
Dużym ułatwieniem jest, że w sklepie można już kupić ugotowane buraki i nie trzeba się bawić w obieranie i czekanie, aż się ugotują.
Królisiowi aż sie trzęsły uszy, Konefka też była zachwycona

Burrata z buraczkami
Ingredients
Na buraczki
- 4 średniej wielkości pieczone buraki starte na tarce
- 3 łyżki sera sałatkowego favita może być inny kremowy, biały ser
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól
- pieprz
- 1 pęczek koperku drobno posiekanego
dodatkowo
- 2 szt ser burrata
- pędy zielonego groszku
- grzanki
Instructions
Na buraczki
- Starte buraczki dobrze odcisnąć z nadmiaru soku i połączyć z pozostałymi składnikami
- Burratę położyć na środku talerza, wokół wyłożyć buraczki i pędy groszku. Podawać z grzankami



Podrzucam też przepis na zupę z burakami https://kroolinaria.pl/przepis-na-botwinke-z-kwasem-z-kiszonych-ogorkow/