Burrata z buraczkami

Króliś (doświadczalny) poleca: ser burrata z buraczkami
„Kobiety są aha aha gorące aha aha” Norbi
No są gorące, bo jak jest lato to musi być gorąco. Jak jest gorąco, to się nie chce stać przy garach i w sumie jeść też jakoś specjalnie się nie chce, bo żar wali po oczach i nie ma czym oddychać.
Wtedy wybiera się jakieś proste rozwiązania, żeby jednak coś tam wszamać i nie zejść przy gotowaniu. W roli prostego dania takie buraczki na szybko. Starte i wymieszane z kremowym serkiem, chrzanem i dużą ilością koperku.
Do tego ser burrata, czyli serowa sakiewka skrywająca wewnątrz gęstą śmietankę ze skrawkami mozzarelli.  W bonusiku pędy groszku i grzanki. Niebo w gębie.
Dużym ułatwieniem jest, że w sklepie można już kupić ugotowane buraki i nie trzeba się bawić w obieranie i czekanie, aż się ugotują.
Królisiowi aż sie trzęsły uszy, Konefka też była zachwycona

Burrata z buraczkami

Prep Time 20 mins
Servings 2

Ingredients
  

Na buraczki

  • 4 średniej wielkości pieczone buraki starte na tarce
  • 3 łyżki sera sałatkowego favita może być inny kremowy, biały ser
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek koperku drobno posiekanego

dodatkowo

  • 2 szt ser burrata
  • pędy zielonego groszku
  • grzanki

Instructions
 

Na buraczki

  • Starte buraczki dobrze odcisnąć z nadmiaru soku i połączyć z pozostałymi składnikami
  • Burratę położyć na środku talerza, wokół wyłożyć buraczki i pędy groszku. Podawać z grzankami
Burrata z burakami
Kremowy ser z burakami
Serek z buraczkami z chrzanem

Podrzucam też przepis na zupę z burakami https://kroolinaria.pl/przepis-na-botwinke-z-kwasem-z-kiszonych-ogorkow/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube