Przepis na: botwinkę z kwasem z kiszonych ogórków

Przepis na: botwinkę z kwasem z kiszonych ogórków
Prep Time 30 mins
Cook Time 45 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 6
Ingredients
- 1 pęczek młodej botwinki około 5 buraczków z liśćmi liście poszatkowane , buraki obrane i pokrojone w plasterki
- 1 por
- 3 młode marchewki pokrojone w plasterki
- 2 pietruszki pokrojone w plasterki
- 1/2 selera pokrojonego w kostkę
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 300 ml soku z kiszonych ogórków
- przyprawy: pół łyżeczki soli płaska łyżeczka cukru 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- kwaśna śmietana
- dodatkowo
- 4 średniej wielkości buraki upieczone w piekarniku
Instructions
- W rondelku umieścić masło. Na rozgrzane masło wrzucić warzywa (marchew, pietruszka, seler, surowy burak od botwinki) i podsmażać je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut. Dodać pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.
- Warzywa zalać bulionem. Dodać pora, łodygi i liście botwiny. Wymieszać i gotować na średnim ogniu przez około 30 min. Odlać szklankę wywaru i wlać do blendera, dodać upieczone buraczki i zmiksować na gładką masę. Całość dodać do zupy. Zagotować. Następnie dodać sok z ogórków kiszonych. Wymieszać i zagotować. Podawać według uznania. U mnie było to ziemniaczane purée i kwaśna śmietana.
Keyword botwinka, buraki, ogórki kiszone, wegetariańskie, zupa, zupy




