Przepis na: botwinkę z kwasem z kiszonych ogórków

Przepis na: botwinkę z kwasem z kiszonych ogórków

Przepis na: botwinkę z kwasem z kiszonych ogórków

Prep Time 30 mins
Cook Time 45 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 6

Ingredients
  

  • 1 pęczek młodej botwinki około 5 buraczków z liśćmi liście poszatkowane , buraki obrane i pokrojone w plasterki
  • 1 por
  • 3 młode marchewki pokrojone w plasterki
  • 2 pietruszki pokrojone w plasterki
  • 1/2 selera pokrojonego w kostkę
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 300 ml soku z kiszonych ogórków
  • przyprawy: pół łyżeczki soli płaska łyżeczka cukru 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • kwaśna śmietana
  • dodatkowo
  • 4 średniej wielkości buraki upieczone w piekarniku

Instructions
 

  • W rondelku umieścić masło. Na rozgrzane masło wrzucić warzywa (marchew, pietruszka, seler, surowy burak od botwinki) i podsmażać je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut. Dodać pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.
  • Warzywa zalać bulionem. Dodać pora, łodygi i liście botwiny. Wymieszać i gotować na średnim ogniu przez około 30 min. Odlać szklankę wywaru i wlać do blendera, dodać upieczone buraczki i zmiksować na gładką masę. Całość dodać do zupy. Zagotować. Następnie dodać sok z ogórków kiszonych. Wymieszać i zagotować. Podawać według uznania. U mnie było to ziemniaczane purée i kwaśna śmietana.
Keyword botwinka, buraki, ogórki kiszone, wegetariańskie, zupa, zupy

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube