Króliś (doświadczalny) poleca: burakową szakszukę
To czym jest szakszuka, to chyba większość wie? Przeważnie baza z pomidorów i papryki z ziołami i w ten sosik wbite jajka. Tu mamy wariację z pomidorów i buraka. Jest też por i seler naciowy plus oczywiście przyprawy.
Taka szakszuka fajnie się sprawdza na śniadanie, ale ostatnio Konefka miała w ciul roboty i to danie uratowało jej dupę, bo zrobiła królisiowi (doświadczalnemu) na obiad.
O, dzięki Ci Panie Boże za ten szakszukowy wynalazek, bo w 30 minut można było usiąść do stołu i uniknąć marudzenia królisia. Czym szybciej sie zapcha królisiowi otwór gębowy, tym lepiej.
Koniecznie wypróbujcie bo słodkawe buraki fajnie smakują w połączeniu z pomidorami

Burakowa szakszuka
Ingredients
- 1/2 pora zielona część pokrojona w talarki
- 2 średnie buraki ugotowane lub upieczone, obrane i starte na tarce
- 2 łodygi selera naciowego drobno pokrojone
- 400 g puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 4 jajka
- pokruszone pistacje
- garść liści naci pietruszki do podania
- 1 łyżka oleju
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Instructions
- Podgrzać na patelni olej z czosnkiem na średnim ogniu, aż czosnek zacznie się lekko złocić. Następnie dodać nasiona kminku i wędzoną paprykę.
- Kontynuować gotowanie przez 1-2 minuty, aż kminek zacznie uwalniać aromat i lekko się przypiecze. Uważać, aby nie spalić przypraw.
- Dodać pora i selera. Smażyć kilka minut na małym ogniu. Dodać startego buraka na patelnię. Następnie dodać pokrojone pomidory. Dobrze wymieszać i dusić razem kilka minut.
- Zmniejszyć ogień a następnie tylną częścią łyżki zrobić 4 wgłębienia w sosie z buraków na jajka. Ostrożnie wbić każde jajko, a następnie umieść pokrywę na patelni. Gotować jajka przez 12-15 minut, sprawdzając je co jakiś czas. Jajka będa gotowe gdy białko będzie ścięte a żółtko lekko płynne.
- Przed podaniem posypać pistacjami i nacią pietruszki



Podrzucam też przepis na jajka w szpinaku Jajka sadzone w szpinaku/ Spinach eggs – kroolinaria