Króliś (doświadczalny) poleca: bułeczki dyniowe na dwa sposoby
Już zadzieram kiecę i lecę wyjaśniać, co to znaczy na dwa sposoby. No bo jak już robicie ciasto, gdzie jest 700 g mąki na start, to szkoda wszystkie robić na jedno kopyto.
Ciasto zostało podzielone na dwie części. Z jednej, zostały zrobione bułeczki nadziane nutellą, w posypce cynamonowo – cukrowej. Przy drugiej części, Konefkę wzięło na kombinowanie i tak powstały bułeczki trochę przypominające dyńki z nadzieniem z marmolady pomarańczowej.
Aby powstał taki kształt, Konefka obwiązała bułeczki naturalnym sznurkiem i tak je piekła. Bułeczki są smaczne i chyba lepiej podchodzą te z marmoladą, bo te z nutellą nawet dla słodkiej Konefki, jakby ciut za słodkie jednak.
Najfajniejsze były wrażenie wzrokowe, bo te dyńki fajnie potem na talerzyku wyglądają. Króliś (doświadczalny) nawet wyglądu nie zauważył, ino pochłonął wszystko bez mrugnięcia powiek.
Bułeczki dyniowe z marmoladą pomarańczową
Składniki
Na ciasto drożdżowe:
- 700 g mąki chlebowej
- 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 300 ml mleka
- 360 g puree z dyni u mnie gotowe z puszki
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki soli
- 70 g masła
Na posypkę
- 100 g masła roztopionego i przestudzonego
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka zmielonego cynamonu
dodatkowo
- 1 słoik kremu nutella
- 1 słoik pomarańczowej marmolady
Instrukcje
Na ciasto drożdżowe
- Do mąki wymieszanej z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić.
- Pod koniec wyrabiania, dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę. Włożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Na posypkę
- Cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.
Na bułeczki
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować lekko na czystym blacie lub stolnicy. Wycinać kółka. Na połowie z nich, łyżeczką umieścić marmoladę. Na drugiej połowie umieścić nutellę. Zlepić i zrobić okrągłe bułeczki
- Te z nutellą przykryć czystą ściereczką i odstawić od razu do ponownego wyrosnięcia. Te z marmoladą obwiązać sznurkiem tak, żeby powstały małe „dynie”. Następnie też odstawić do ponownego wyrośnięcia. Zajmie to około 30 min.
- Wyrośnięte drożdżówki stawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika. Wyjąć z piekarnika. Jeszcze ciepłe drożdżówki z nutelllą smarować roztopionym masłem i obtaczać w drobnym cukrze z cynamonem. Te o kształcie dyni, wystudzić, usunąć sznurek, posmarować roztopionym masłem i obtaczać w drobnym cukrze z cynamonem.
Dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba:
- Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ’dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Podrzucam też przepis na Rogale Marcińskie – kroolinaria