Szukaj
Close this search box.

Bułeczki dyniowe z marmoladą pomarańczową

Króliś (doświadczalny) poleca: bułeczki dyniowe na dwa sposoby
Już zadzieram kiecę i lecę wyjaśniać, co to znaczy na dwa sposoby. No bo jak już robicie ciasto, gdzie jest 700 g mąki na start, to szkoda wszystkie robić na jedno kopyto.
Ciasto zostało podzielone na dwie części. Z jednej, zostały zrobione bułeczki nadziane nutellą, w posypce cynamonowo – cukrowej. Przy drugiej części, Konefkę wzięło na kombinowanie i tak powstały bułeczki trochę przypominające dyńki z nadzieniem z marmolady pomarańczowej.
Aby powstał taki kształt, Konefka obwiązała bułeczki naturalnym sznurkiem i tak je piekła. Bułeczki są smaczne i chyba lepiej podchodzą te z marmoladą, bo te z nutellą nawet dla słodkiej Konefki, jakby ciut za słodkie jednak.
Najfajniejsze były wrażenie wzrokowe, bo te dyńki fajnie potem na talerzyku wyglądają. Króliś (doświadczalny) nawet wyglądu nie zauważył, ino pochłonął wszystko bez mrugnięcia powiek.

Bułeczki dyniowe z marmoladą pomarańczową

Bułeczki dyniowe z marmoladą pomarańczową

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
2 godziny
Łączny czas 3 godziny 30 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 17

Składniki
  

Na ciasto drożdżowe:

  • 700 g mąki chlebowej
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 300 ml mleka
  • 360 g puree z dyni u mnie gotowe z puszki
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki soli
  • 70 g masła

Na posypkę

  • 100 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu

dodatkowo

  • 1 słoik kremu nutella
  • 1 słoik pomarańczowej marmolady

Instrukcje
 

Na ciasto drożdżowe

  • Do mąki wymieszanej z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić.
  • Pod koniec wyrabiania, dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę. Włożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Na posypkę

  • Cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.

Na bułeczki

  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować lekko na czystym blacie lub stolnicy. Wycinać kółka. Na połowie z nich, łyżeczką umieścić marmoladę. Na drugiej połowie umieścić nutellę. Zlepić i zrobić okrągłe bułeczki
  • Te z nutellą przykryć czystą ściereczką i odstawić od razu do ponownego wyrosnięcia. Te z marmoladą obwiązać sznurkiem tak, żeby powstały małe „dynie”. Następnie też odstawić do ponownego wyrośnięcia. Zajmie to około 30 min.
  • Wyrośnięte drożdżówki stawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika. Wyjąć z piekarnika. Jeszcze ciepłe drożdżówki z nutelllą smarować roztopionym masłem i obtaczać w drobnym cukrze z cynamonem. Te o kształcie dyni, wystudzić, usunąć sznurek, posmarować roztopionym masłem i obtaczać w drobnym cukrze z cynamonem.

Dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba:

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ’dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Słowo kluczowe bułeczki drożdżowe, bułeczki dyniowe, drożdżówki, dynia, marmolada pomarańczowa, nutella
dyniowe z nutellą
dyniowe bułeczki z nutellą
bułeczki dyniowe z marmoladą
bułeczki dyniowe z nadzieniem
bułeczki dynie

Podrzucam też przepis na Rogale Marcińskie – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube