Szukaj
Close this search box.
babka szpinakowa z jagodami

Babka szpinakowa z jagodami

Babka szpinakowa z jagodami

babka szpinakowa z jagodami

Babka szpinakowa z jagodami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

  • 4 duże jajka
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g skrobi ziemniaczanej ja nie miałam i w zastępstwie dałam budyń waniliowy w proszku
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 120 g świeżego szpinaku „baby”
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • świeżo otarta skórka 1 cytryny
  • 250 g świezych jagód

Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Szpinak i olej zmiksować blenderem lub w blenderze kielichowym do otrzymania mieszanki o jednolitej konsystencji.
  • W misie miksera ubić wbić jajka z cukrem. Ubijać (na najwyższych obrotach miksera do chwili otrzymania jasnej, puszystej masy, która może nawet trzykrotnie powiększyć swoją objętość. Mikserem ręcznym od 10 – 15 minut. Bezpośrednio do ubitej piany jajecznej wlać olej ze szpinakiem i znów ubić dokładnie do połączenia. Dodać otartą skórkę z cytryny i ubić. Następnie, do masy szpinakowej wsypać przesiać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną (u mnie budyń w proszku) i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
  • Formę do babki, wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przelać do niej pół ciasta, wysypać jagody i zalać drugą połową ciasta, wyrównać.
  • Piec w temperaturze 175°C, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić przez 15 minut w formie a następnie wyłożyć na paterę. Udekorować według swoich preferencji, u mnie była to polewa z białej czekolady i słodkiej śmietanki, pokruszone bezy i liofilizowane jagody
Słowo kluczowe babka, babka szpinakowa, biała czekolada, ciasto szpinakowe, jagody
babka szpinakowa z owocami

babka ze szpinakiem i jagodami

babka z jagodami i polewą

Podrzucam też przepis na Pistacjowy sernik baskijski – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube