Szukaj
Close this search box.

Babka na maślance z jagodami

Króliś doświadczalny poleca: babkę na maślance z jagodami
Babka, jak babka. Owszem, smaczna, miękka i te jagódki tam fajne. Ale „paczcie” na foremkę. Wymiata, co nie? Nie pytajcie ile głupia Konefka za nią zapłaciła, bo wstyd się przyznać. No ale, Konefka nie pije, nie pali, nie używa, więc można jej wybaczyć trwonienie kasy na foremki. Inne laski wydają krocie na buty i usta glonojada, a Konefka na foremki.
Teraz w tej foremce, to Konefka będzie wszystkie ciasta robić, nawet obiady…a co…kto jej zabroni. Dobra koniec o foremce. Babeczkę zróbcie na weekend, niekoniecznie w takiej foremce, zróbcie w innej i zajadajcie. Szybko się robi, do kawy jak znalazł. Przy takiej babeczce, łatwiej znieść ciężki żywot z królsiem (doświadczalnym).

Babka na maślance z jagodami

Babka na maślance z jagodami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na babkę

  • 2 ½ szklanki mąki
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szkl miekkiego masła
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 ¼ szkl maślanki
  • 1 limonka sok
  • 1 kubek świeżych jagód

Na polewę

  • 100 g białej czkolady
  • 50 ml słodkiej smietanki 30 %

dodatkowo

  • liofilizowana malina

Instrukcje
 

Na babkę

  • Masło umieścić w misie miksera i ubić na puszystą, maślaną masę. Zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce. Ubijać razem z masłem ok 2 minut. Po tym czasie zacząć dodawać po 1 jajku. Po każdym dodaniu miksować do połączenia się składników. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Jak składniki się połączą wlać maślankę. Miksować aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylać do formy na babkę; Ja nie łączę ciasta z jagodamii. Wylać połowę ciasta do formy. Wyłożyć jagody a na nie, wylać resztę ciasta. Piec w temperaturze 180 C przez ok 45 – 60min
  • Wystudzone ciasto polać polewą.

Na polewę

  • W małym rondelku podgrzać śmietankę i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Na małym ogniu gotować, cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Wystudzoną polewą polać ciasto. Udekorować według uznania. Ja użyłami liofilizowanej maliny
Słowo kluczowe babka, biała czekoada, jagody, maślanka

babka z polewą

babka na maslance

baabka na maślance z polewą

babka z owocami

Podrzucam też przepis na Cynamonowa babka z jabłkami i suszonymi śliwkami – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube