Cynamonowa babka z jabłkami i suszonymi śliwkami
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na ciasto
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cynamonu
- 95 g zmielonych migdałów
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 65 g płynnego miodu lub golden syrupu
- 320 ml jogurtu greckiego
- 185 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- odrobina miękkiego masła do wysmarowania formy
dodatkowo
- 2 obrane jabłka pokrojone w grubszą kostkę
- garść suszonych śliwek pokrojonych na mniejsze kawałki
Na cynamonową posypkę
- 100 g masła roztopionego
- 100 g drobnego cukru wymieszanego z cynamonem
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Instructions
Na ciasto
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, migdały – przesiać, odłożyć.
- Do dużej miski wbić jajka, dodać miód, jogurt, olej. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia. Pod koniec dodać jabłka i śliwki. Wymieszać szpatułką.
- Formę do babki posmarować w środku roztopionym masłem. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste).
- Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, ale zazwyczaj dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie uwolnić z formy przekładając na paterę. Wystudzone lub lekko ciepłe posmarować roztopionym masłem i dośc bogato oprószyć cynamonową posypką
Keyword babka, cynamon, jabłka, suszone śliwki
Podrzucam też przepis na Ciasto na maślance z malinami – kroolinaria