Szukaj
Close this search box.

Babka czekoladowa z serem i malinami

Króliś (doświadczalny) poleca: babkę czekoladowa z serem i malinami

No, taką babeczkę to Konefka jak najbardziej rozumie. Słodka, z fajnym środkiem. Do tego nie marudzi, nie zrzędzi i nie wiecznie dziobem nie kłapie. No babeczka idealna.

Do tego smaczna, Konefka powiedziałaby nawet, że za smaczna, bo już ponad połowa wyparowała, przy pomocy otworu gębowego królisia doświadczalnego.

Szybko się ją robi, jest wilgotna, ale tak naprawdę wilgotna, a nie jakaś ściema na potrzeby internetu. Ta babeczka wymiata. Konefka zrobiła jedną z samym serem, a jedną z malinkami. W obu wersjach smaczne.

Zróbcie sobie do kawy, tylko wcześniej, gdzieś kilka kawałków skitrajcie, żebyście nie płakali, że wszystko wyżarli.

babka czekoladowa

Babka czekoladowa z serem i malinami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na babkę

  • 65 g kakao + 180 ml gorącej wody
  • 170 g masła
  • 260 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g kwaśnej śmietany 18%
  • 250 g świeżych malin

Na nadzienie serowe

  • 250 g serka kremowego typu philadelphia lub twarogu półtłustego/tłustego zmielonego trzykrotnie
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej może być budyń w proszku

Na polewę

  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 100 g deserowej czekolady posiekanej

Instrukcje
 

Na babkę

  • Wszystkie składniki (oprócz wody) powinny być w temperaturze pokojowej. W niedużej miseczce połączyć kakao z gorącą wodą (żeby pozbyć się grudek kakao można przelać przez sitko) i odstawić do przestudzenia, choć może pozostać ciepłe.
  • W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę maślaną. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia składników. Następnie dodać kwaśną śmietanę i utrzeć. Do masy przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać rozrobione w wodzie kakao i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników
  • Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przełożyć do niej ponad połowę ciasta, następnie na jego środek położyć nadzienie serowe w taki sposób, by nie dotykało formy (nadzienie powinno być otulone przez ciasto). Na ser wyłożyć maliny. Następnie wylać pozostałe ciasto czekoladowe.
  • Piec w temperaturze 175°C, najlepiej bez termoobiegu, przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Na nadzienie serowe

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Wszystkie składniki na nadzienie serowe umieścić w naczyniu i zmiksować (lub utrzeć) do połączenia się składników.

Na polewę

  • Śmietankę podgrzać w małym rondelku. Ściągnać z ognia, dodać posiekaną czekoladę, odłożyć na 2 minuty. Wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić, by polewa lekko zgęstniała. Polewą polać ciasto
Słowo kluczowe babka czekoaldowa, maliny, nadzienie serowe
babka czekoladowa

babka z malinami

babka z polewą czekoladową
babka czekoladowa z polewą

babka z owocami

Podrzucam też przepis na Trzykolorowa babka z kawową polewą – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube