Króliś (doświadczalny) poleca: babkę czekoladowa z serem i malinami
No, taką babeczkę to Konefka jak najbardziej rozumie. Słodka, z fajnym środkiem. Do tego nie marudzi, nie zrzędzi i nie wiecznie dziobem nie kłapie. No babeczka idealna.
Do tego smaczna, Konefka powiedziałaby nawet, że za smaczna, bo już ponad połowa wyparowała, przy pomocy otworu gębowego królisia doświadczalnego.
Szybko się ją robi, jest wilgotna, ale tak naprawdę wilgotna, a nie jakaś ściema na potrzeby internetu. Ta babeczka wymiata. Konefka zrobiła jedną z samym serem, a jedną z malinkami. W obu wersjach smaczne.
Zróbcie sobie do kawy, tylko wcześniej, gdzieś kilka kawałków skitrajcie, żebyście nie płakali, że wszystko wyżarli.
Babka czekoladowa z serem i malinami
Składniki
Na babkę
- 65 g kakao + 180 ml gorącej wody
- 170 g masła
- 260 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g kwaśnej śmietany 18%
- 250 g świeżych malin
Na nadzienie serowe
- 250 g serka kremowego typu philadelphia lub twarogu półtłustego/tłustego zmielonego trzykrotnie
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej może być budyń w proszku
Na polewę
- 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 100 g deserowej czekolady posiekanej
Instrukcje
Na babkę
- Wszystkie składniki (oprócz wody) powinny być w temperaturze pokojowej. W niedużej miseczce połączyć kakao z gorącą wodą (żeby pozbyć się grudek kakao można przelać przez sitko) i odstawić do przestudzenia, choć może pozostać ciepłe.
- W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę maślaną. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia składników. Następnie dodać kwaśną śmietanę i utrzeć. Do masy przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać rozrobione w wodzie kakao i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników
- Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przełożyć do niej ponad połowę ciasta, następnie na jego środek położyć nadzienie serowe w taki sposób, by nie dotykało formy (nadzienie powinno być otulone przez ciasto). Na ser wyłożyć maliny. Następnie wylać pozostałe ciasto czekoladowe.
- Piec w temperaturze 175°C, najlepiej bez termoobiegu, przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Na nadzienie serowe
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Wszystkie składniki na nadzienie serowe umieścić w naczyniu i zmiksować (lub utrzeć) do połączenia się składników.
Na polewę
- Śmietankę podgrzać w małym rondelku. Ściągnać z ognia, dodać posiekaną czekoladę, odłożyć na 2 minuty. Wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić, by polewa lekko zgęstniała. Polewą polać ciasto
Podrzucam też przepis na Trzykolorowa babka z kawową polewą – kroolinaria