Szukaj
Close this search box.

Zupa krem z marchwi/Cream carrot soup

Zupa krem z marchwi to aromatyczna propozycja na obiad. Ja ogólnie jestem fanem zup, w których jest coś do gryzienia. Ten krem jednak dzięki dodatkowi czosnku, imbiru i kulek z koziego sera jest prawdziwą petardą. Słodka marchewka w połączeniu z przyprawami i mlekiem kokosowym nabiera nowego smaku. Szczerze polecam.

Tu mamy ser w postaci kulek, ale znalazłam też fajną propozycję na zupa serowa z makaronem na Kosą po patelni i pewnie za jakiś czas wypróbuje

Zupa krem z marchwii

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

  • 1 kg marchwi
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • tymianek
  • rozmaryn
  • kurkuma
  • 1/2 papryczki chili lub mniej do smaku
  • 1 masła
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra

Na serowe kulki

  • 200 gram miękkiego koziego sera
  • pokruszone pistacje

Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchew opłukać, duże marchewki przekroić wzdłuż, mniejsze i średnie pozostawić w całości.
  • Marchewki ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać przyprawami. Dodać czosnek w łupince, imbir oraz papryczkę chili. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę.
  • Na patelni, na małej ilości masła zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Przerzucić do garnka, dodać upieczone pokrojone i obrane chili, obrany i starty imbir (bez włókien) i zacząć podsmażać. Dodać obrany czosnek. Całość smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
  • Następnie dodać pokrojoną upieczoną marchewkę, a po chwili wlać gorący bulion . Po zagotowaniu gotować jeszcze przez około 3 minuty. Zmiksować blenderem na gładkie purée, w razie konieczności doprawić do smaku.
  • Wlać mleko kokosowe i zagotować. Jeśli zajdzie taka konieczność i krem jest za gęsty dolać wody.

Na serowe kulki

  • Z sera koziego uformować kulki i obtoczyć w pokruszonych pistacjach. Podawać z kremem z marchewki.
Słowo kluczowe marchew, zupa

 

Cream carrot soup

 

  • 1 kg of carrots
  • 1 large onion
  • 2 cloves of garlic
  • 3 cm slice of ginger
  • thyme
  • rosemary
  • turmeric
  • 1/2 chili peppers or less (to taste)
  • 1 tbsp butter
  • 1 liter of vegetable broth
  • 1 can (400 ml of coconut milk)
  • fresh coriander
  • Cheese balls
  • 200 grams of soft (goat’s cheese)
  • crushed pistachios
  1. Preheat oven to 180 degrees Rinse carrots, large carrots cut along, smaller and medium to leave whole.
  2. Place the carrots on a baking tray. Sprinkle with spices. Add the garlic in the shell, ginger and chili pepper. Put into the oven and bake for about 1 hour.
  3. In the pan, on a small amount of butter, glaze the onion cut into cubes. Flip it into a pot, add the baked sliced ​​and peeled chili, peeled and grated ginger (without fiberand start frying. Add the peeled garlic. Cook for about 3 minutes stirring constantly.
  4. Then add the cut carrot and pour the hot broth after a while. After boiling, cook for about 3 minutes. Mix with a blender for a smooth purée, season to taste if necessary.
  5. Pour coconut milk and bring to a boil. If necessary add water.
  6. Cheese balls
  7. Form balls from goat’s cheese and coat in crushed pistachios. Serve with carrot cream.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube