Zupa krem z marchwi to aromatyczna propozycja na obiad. Ja ogólnie jestem fanem zup, w których jest coś do gryzienia. Ten krem jednak dzięki dodatkowi czosnku, imbiru i kulek z koziego sera jest prawdziwą petardą. Słodka marchewka w połączeniu z przyprawami i mlekiem kokosowym nabiera nowego smaku. Szczerze polecam.
Tu mamy ser w postaci kulek, ale znalazłam też fajną propozycję na zupa serowa z makaronem na Kosą po patelni i pewnie za jakiś czas wypróbuje
Zupa krem z marchwii
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
- 1 kg marchwi
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- tymianek
- rozmaryn
- kurkuma
- 1/2 papryczki chili lub mniej do smaku
- 1 masła
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
- świeża kolendra
Na serowe kulki
- 200 gram miękkiego koziego sera
- pokruszone pistacje
Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchew opłukać, duże marchewki przekroić wzdłuż, mniejsze i średnie pozostawić w całości.
- Marchewki ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać przyprawami. Dodać czosnek w łupince, imbir oraz papryczkę chili. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę.
- Na patelni, na małej ilości masła zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Przerzucić do garnka, dodać upieczone pokrojone i obrane chili, obrany i starty imbir (bez włókien) i zacząć podsmażać. Dodać obrany czosnek. Całość smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
- Następnie dodać pokrojoną upieczoną marchewkę, a po chwili wlać gorący bulion . Po zagotowaniu gotować jeszcze przez około 3 minuty. Zmiksować blenderem na gładkie purée, w razie konieczności doprawić do smaku.
- Wlać mleko kokosowe i zagotować. Jeśli zajdzie taka konieczność i krem jest za gęsty dolać wody.
Na serowe kulki
- Z sera koziego uformować kulki i obtoczyć w pokruszonych pistacjach. Podawać z kremem z marchewki.
Słowo kluczowe marchew, zupa
Cream carrot soup
- 1 kg of carrots
- 1 large onion
- 2 cloves of garlic
- 3 cm slice of ginger
- thyme
- rosemary
- turmeric
- 1/2 chili peppers or less (to taste)
- 1 tbsp butter
- 1 liter of vegetable broth
- 1 can (400 ml of coconut milk)
- fresh coriander
- Cheese balls
- 200 grams of soft (goat’s cheese)
- crushed pistachios
- Preheat oven to 180 degrees Rinse carrots, large carrots cut along, smaller and medium to leave whole.
- Place the carrots on a baking tray. Sprinkle with spices. Add the garlic in the shell, ginger and chili pepper. Put into the oven and bake for about 1 hour.
- In the pan, on a small amount of butter, glaze the onion cut into cubes. Flip it into a pot, add the baked sliced and peeled chili, peeled and grated ginger (without fiberand start frying. Add the peeled garlic. Cook for about 3 minutes stirring constantly.
- Then add the cut carrot and pour the hot broth after a while. After boiling, cook for about 3 minutes. Mix with a blender for a smooth purée, season to taste if necessary.
- Pour coconut milk and bring to a boil. If necessary add water.
- Cheese balls
- Form balls from goat’s cheese and coat in crushed pistachios. Serve with carrot cream.