Króliś (doświadczalny) poleca: zupę mocno grzybową z tłuczonymi ziemniakami
Tym razem pisząc pierwsze zdanie, że Króliś (doświadczalny) poleca, nawet Konefka nie zaklinała rzeczywistości, bo rzeczywiście tak było.
Zupa grzybowa z suszonymi grzybami
Ingredients
Na zupę grzybową
- 25 g suszonych grzybów borowików lub podgrzybków namoczonych dzień wcześniej
- 250 g brązowych kasztanowych, małych pieczarek
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 cebuli
- 2 łyżka masła
- 2 litry bulionu
- 1 mała pietruszka
- 1 marchewka
- 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 listki laurowe
- 150 g gęstej śmietany 18%
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka posiekanego koperku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
Na ziemniaki
- 600 g ziemniaków obrać, pokroić w kostkę
- 100 ml mleka
- 75 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
Instructions
Na zupę grzybową
- Dzień wcześniej , włożyć grzyby do garnuszka, zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na noc do namoczenia.
- Grzyby wyjąć na sitko, odsączyć, wodę z grzybów zachować. Na patelni na maśle podsmażyć posolone grzyby (ok. 5 minut, co chwilę mieszając). Odstawić z ognia.
- W większym garnku na zupę, na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pieczarki. Dodać podduszone na maśle grzyby. Dodać bulion i zagotować. W międzyczasie dodać obraną marchewkę pokrojoną na plasterki, całą pietruszkę oraz ziele angielskie i listek laurowy. Gotować około 30 min
- Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Śmietanę 18% i 30% wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, stopniowo dodawać do zupy ciągle mieszając. Do zupy dodać posiekany koperek i całość delikatnie podgrzać.
Na ziemniaki
- Ziemniaki ugotować do miękkości. Na 1/3 masła podsmażyć cebulkę. Ziemniaki odcedzić. Mleko zagotować i dodać do ziemniaków, razem z cebulą i resztą masła. Dokładnie wymieszać i utłuc