Szukaj
Close this search box.

Zupa grzybowa z suszonymi grzybami

Króliś (doświadczalny) poleca: zupę mocno grzybową z tłuczonymi ziemniakami
 
🐰Tym razem pisząc pierwsze zdanie, że Króliś (doświadczalny) poleca, nawet Konefka nie zaklinała rzeczywistości, bo rzeczywiście tak było.
 
🐰Może polecać, bo zupa nie ma grama mięsa (o zgrozo dla Konefki), jest mocno grzybowa, mocno aromatyczna dzięki połączeniu suszonych grzybów i pieczarek kasztanowych. Te brązowe pieczarki są jak dla mnie intensywniejsze w smaku.
 
🐰Do tego, żeby rozpuście stało się zadość Konefka zrobiła tłuczone ziemniaczki z masłem i koperkiem. Króliś do niczego nie mógł się przyczepić. Tzn wróć, mógłby, gdyby wiedział ile Konefka dodała masełka do ziemniaczków.
 
🐰Gdyby wiedział, zaraz zaczęłyby się lamenty i załamywanie łapków, że Konefka chce go zabic cholesterolem i dybie na jego królisiowe życie. Na szczęście tym razem, dzięki nieświadomości obyło się bez dantenjskich
 

 

 

Zupa grzybowa z suszonymi grzybami

Ingredients
  

Na zupę grzybową

  • 25 g suszonych grzybów borowików lub podgrzybków namoczonych dzień wcześniej
  • 250 g brązowych kasztanowych, małych pieczarek
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżka masła
  • 2 litry bulionu
  • 1 mała pietruszka
  • 1 marchewka
  • 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 listki laurowe
  • 150 g gęstej śmietany 18%
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku

Na ziemniaki

  • 600 g ziemniaków obrać, pokroić w kostkę
  • 100 ml mleka
  • 75 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę

Instructions
 

Na zupę grzybową

  • Dzień wcześniej , włożyć grzyby do garnuszka, zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na noc do namoczenia.
  • Grzyby wyjąć na sitko, odsączyć, wodę z grzybów zachować. Na patelni na maśle podsmażyć posolone grzyby (ok. 5 minut, co chwilę mieszając). Odstawić z ognia.
  • W większym garnku na zupę, na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pieczarki. Dodać podduszone na maśle grzyby. Dodać bulion i zagotować. W międzyczasie dodać obraną marchewkę pokrojoną na plasterki, całą pietruszkę oraz ziele angielskie i listek laurowy. Gotować około 30 min
  • Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Śmietanę 18% i 30% wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, stopniowo dodawać do zupy ciągle mieszając. Do zupy dodać posiekany koperek i całość delikatnie podgrzać.

Na ziemniaki

  • Ziemniaki ugotować do miękkości. Na 1/3 masła podsmażyć cebulkę. Ziemniaki odcedzić. Mleko zagotować i dodać do ziemniaków, razem z cebulą i resztą masła. Dokładnie wymieszać i utłuc

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube