Zupa chrzanowa. Kremowa. Dzięki dodatkowi chrzanu taka z charakterkiem. Bardzo smaczna z dodatkiem gotowanego jajka i białej kiełbasy. Można też zjeść pieczywem. Jej dodatkowym atutem jest łatwość wykonania. Koniecznie wypróbujcie.
Zupa chrzanowa
Składniki
- 2 pory pokrojone w plasterki
- 2 pietruszki pokrojone w kostkę
- 2 małe ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 1/2 selera pokrojona w kostkę
- 2 litry wody
- 200 ml śmietany 30 %
- kilka kawałków białej kiełbasy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 6 łyżek tartego chrzanu
- sól pieprz
Instrukcje
- Obrane i pokrojone w kostkę warzywa przysmażyć na patelni.
- Po kilku minutach przełożyć warzywa do garnka . Zalać je wodą, dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok 30 min, do miękkości warzyw. Wyciągnąć ziele angielskie i liście laurowe, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania dodać biała kiełbasę. Gotować z ziemniakami około 20 minut. Wyjąć kiełbasę i zmiksować blenderem. Do zupy dodać śmietankę i chrzan. Wymieszać. Jeszcze raz zmiksować. Podawać z biała kiełbasą i jajkiem na twardo.