Ziołowy kurczak z pastą miso podany z polentą. Po świątecznym szaleństwie warcamy już do normalnego gotowania. Dziś mam dla Was propozycję na aromatycznego kurczaka z dodatkiem pasty miso i kiszonymi cytrynami. Nie musza byc akurat kiszone. Ja miałam w domu więc dodałam, co pozwoliło jeszcze bardziej wzbogacić smak mięsa. Kurczak w towarzystwie kremowej polenty.
Ziołowy kurczak z pastą miso
Składniki
Na polentę
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól pieprz – do smaku
- 3 łyżki sera dojrzewajacego np. parmezan, grana padano
- 2 łyżki masła
Na kurczaka
- 6 podudzi z kurczaka bez skóry
- 125 ml pasty miso
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 cebula obrana i pokrojoną na ćwiartki
- 1 główka czosnku podzielona na pół
- 2 Cytryny pokrojone w ćwiartki ( ja użyłam kiszonych cytryn )
- 250 ml bulionu z kurczaka
- 250 ml białego wina
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Na kurczaka
- Rozgrzać piekarnik do 180C.
- Umyć i osuszyć kurczaka. Podudzia ułozyc w naczyniu zaroodpornym. W małej misce wymieszać miso, rozmaryn i szczypiorek. Miksturę rozsmarować na mięsie. Doprawić solą i pieprzem.
- Wokół kurczaka ułożyć cebulę, czosnek, cytrynę. Zalac bulionem i winem. Umieścić w piekarniku na 50 minut do 1 godziny. Przykryć, jeśli kurczak staje się zbyt brązowy. Wyjąc z piekarnika i podawac z polentą.
Polenta
- Kaszę wsypać do rondelka, zalać wodą (w proporcji ok 1:5 ), dopraw szczyptą soli i kurkumą (dla koloru).
- Gotowac na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie zupełnie miękka (w razie konieczności dodać w trakcie więcej wody- kasza będzie z czasem gęstniała, więc warto, by na początku była nieco płynna).
- Gotową kaszę zestawić z ognia, doprawić świeżo tartym dojrzewającym serem i zimnym masłem. Wymieszać, doprawić do smaku.
Herb chicken with miso paste
For chicken
- 6 skinless chicken thighs
- 125 ml miso paste
- 2 tablespoons of chopped rosemary
- 1 tablespoon of chopped chives
- 1 onion peeled and cut into quarters
- 1 head of garlic (divided in half)
- 2 Lemons (cut into wedges (I used pickled lemons))
- 250 ml chicken broth
- 250 ml of white wine
- salt and pepper to taste
For polenta
- 1 glass of polenta
- 1/4 teaspoon turmeric
- salt (pepper – to taste)
- 3 tablespoons parmesan cheese grated
- 2 tablespoons (cold butter)
For chicken
- Preheat the oven to 180C.
- Wash and dry the chicken. Put the meat in a casserole dish. In a small bowl, mix miso, rosemary, and chives. Smooth over the chicken. Season with salt and pepper.
- Place the onion, garlic, and lemon around the chicken. Pour broth and wine. Put in the oven for 50 minutes to 1 hour. Cover with chicken if it becomes too brown. Remove from the oven and serve with polenta.
For polenta
- Place the dry polenta into a saucepan, pour over water (in the ratio of about 1: 5), season with a pinch of salt and turmeric (for color).
- Cook on low heat, stirring occasionally until the polenta will be completely soft (add more water if necessary – the polenta will become thick over time, so it is worth it to be slightly liquid at the beginning).
- Take off the fire, season with freshly grated parmesan cheese and cold butter. Mix, season to taste.