Ziemniaki pieczone w piekarniku podawane z chili con carne i brukselką
Ingredients
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego kuminu w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 g mielonej wołowiny
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- Koncentrat pomidorowy do smaku
- 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie 200 g, odsączonej i przepłukanej
- 200 gram młodej fasoli soi
- około 100 ml wrzącego bulionu wołowego
- oliwa
dodatkowo
- 2 duże ziemniaki do pieczenia
- folia aluminowa
- czosnek granulowany
- tymianek
- bazylia
- masło 20 g
Instructions
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano .Smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając .
- Dodać mieloną wołowinę i wędzony boczek. Dusić pod przykryciem przez kilka minut .
- Mięso doprawić sosem sojowym i cukrem. Dodać suszone pomidory i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem , solą . Dodać koncentrat pomidorowy do smaku
- Przykryć i dusić przez około 30 minut co jakiś czas mieszając . Dodać odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę i gotować pod przykryciem przez kilka minut .
- Gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, do powstania gęstego sosu.
- Ziemniaki umyć. Naszykować kwadraty z folii aluminiowej i na ich środku ułożyć ziemniaka. Posypać go wszystkimi przyprawami z obu stron. Na górę dać kawałek masła. Zawinąć w folię robiąc paczuszki i piec w 200 stopniach na termoobiegu około 45 minut. Podawać z chili con carne i ugotowaną brukselką okraszoną masłem i pudrem z pistacji.