Ziemniaki faszerowane pastą z makreli z pomidorową na zimno
Ingredients
Na ziemniaki:
- Ziemniaki 6 sztuk
Na farsz:
- 1 wędzona makrela
- 2 ogórki konserwowe
- 1 /4 pora
- 3 jajka
- Szczypior
- Koper
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Na pomidorową na zimno:
- Pomidory 6 sztuk
- Olej rzepakowy 100 ml
- Ocet winny jabłkowy 20 ml
- Sol
- Pieprz
- cukier
Instructions
Na ziemniaki:
- Ziemniaki umyte w łupinach ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, nakłuć widelcem, polać olejem, posypać solą i wstawić do pieczenia – temperatura 200 stopni na około 40 minut (max 60 minut)
Międzyczasie przygotować farsz:
- Ugotować jajka na twardo . Rybę obrać ze skóry .Usunąć ości . Pora i ogórki konserwowe drobno posiekać . Do naczynia włożyć makrelę , ugotowane i obrane jajka. Rozdrobnić widelcem . Dodać ogórki i pora. Dorzucić pokrojony szczypior i koper . Dodać majonez i jogurt . Doprawić solą i pieprzem
- Wyciągnąć ziemniaki z piekarnika
- Gotowym farszem wypełnić miseczki ziemniaczane, ułożyć ponownie na blaszce z pergaminem i zapiekać w 200 stopniach przez 10 minut – górna grzałka.
Na pomidorową na zimno:
- Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich pieprz czarny i sól. Dodać olej rzepakowy oraz odrobinę cukru i octu winnego jabłkowego. Całość zmiksować.
- Ziemniaki 6 sztuk
Ziemniaki umyte w łupinach ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, nakłuć widelcem, polać olejem, posypać solą i wstawić do pieczenia – temperatura 200 stopni na około 40 minut (max 60 minut)
Międzyczasie przygotować farsz
Składniki
- 1 wędzona makrela
- 2 ogórki konserwowe
- 1 /4 pora
- 3 jajka
- Szczypior
- Koper
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ugotować jajka na twardo . Rybę obrać ze skóry .Usunąć ości . Pora i ogórki konserwowe drobno posiekać . Do naczynia włożyć makrelę , ugotowane i obrane jajka. Rozdrobnić widelcem . Dodać ogórki i pora. Dorzucić pokrojony szczypior i koper . Dodać majonez i jogurt . Doprawić solą i pieprzem
Wyciągnąć ziemniaki z piekarnika
Gotowym farszem wypełnić miseczki ziemniaczane, ułożyć ponownie na blaszce z pergaminem i zapiekać w 200 stopniach przez 10 minut – górna grzałka.
Na pomidorowa na zimno
- Pomidory 6 sztuk
- Olej rzepakowy 100 ml
- Ocet winny jabłkowy 20 ml
- Sol
- Pieprz
- cukier
Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich pieprz czarny i sól. Dodać olej rzepakowy oraz odrobinę cukru i octu winnego jabłkowego. Całość zmiksować.
źródło inspiracji
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/398730/doradca-smaku-vi-faszerowane-ziemniaki-z-zimna-pomidorowa-odc.-40.html