Szukaj
Close this search box.

Ziemniaczane ślimaczki

Czasem za człowiekiem zaczyna łazić taka ochota na małe co nieco. Łazi i się nie chce odczepić. Łazi, patrzy na Ciebie i mówi, że w sumie nie jesteś przecież głodny, ale coś tam byś przekąsił. I tak powstały te ziemniaczane ślimaczki, jako zachciewajka. Coś na ząb, między posiłkami.

Ziemniaczane ślimaczki

Składniki
  

  • pół kg ziemniaków
  • 15 dag mąki
  • 4 jajka
  • 1/3 kostki masła
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • olej do głębokiego smażenia

Instrukcje
 

  • Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę albo maszynkę do mięsa. Połączyć z  masłem, jajkami.Doprawić przyprawami do smaku . Jeśli masa ziemniaczana jest za gęsta, można dolać mleka.
  • Gotową masę ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej i na kwadratach z pergaminu o bokach około 10 cm wycisnąć kształt spirali
  • Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wkładać spirale , papierem do góry a gdy odchodzi usunąć . Smażyć po 3 – 4 minuty z każdej strony.
  • Wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym
  • Podawać z dowolnymi dodatkami .
  • Można tez zrobić mniej kaloryczna wersje- zamiast smażyć  w oleju można posmarować żółtkiem albo roztopionym masłem i upiec w piekarniku (180C – 20 min)

 

P1014063-2.jpg

P1014075-2.jpg

P1014080-2.jpg

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube