Czasem za człowiekiem zaczyna łazić taka ochota na małe co nieco. Łazi i się nie chce odczepić. Łazi, patrzy na Ciebie i mówi, że w sumie nie jesteś przecież głodny, ale coś tam byś przekąsił. I tak powstały te ziemniaczane ślimaczki, jako zachciewajka. Coś na ząb, między posiłkami.
Ziemniaczane ślimaczki
Składniki
- pół kg ziemniaków
- 15 dag mąki
- 4 jajka
- 1/3 kostki masła
- sól
- gałka muszkatołowa
- olej do głębokiego smażenia
Instrukcje
- Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę albo maszynkę do mięsa. Połączyć z masłem, jajkami.Doprawić przyprawami do smaku . Jeśli masa ziemniaczana jest za gęsta, można dolać mleka.
- Gotową masę ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej i na kwadratach z pergaminu o bokach około 10 cm wycisnąć kształt spirali
- Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wkładać spirale , papierem do góry a gdy odchodzi usunąć . Smażyć po 3 – 4 minuty z każdej strony.
- Wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym
- Podawać z dowolnymi dodatkami .
- Można tez zrobić mniej kaloryczna wersje- zamiast smażyć w oleju można posmarować żółtkiem albo roztopionym masłem i upiec w piekarniku (180C – 20 min)