Uwielbiam zielone, domowej roboty curry. O niebo lepsze niż to sklepowe. Intensywny smak, piękny kolor. Ryz gotowałam w mleku kokosowym co dodatkowo wzbogaciło kremowy smak ryżu. Idealne połączenie sosu, ryżu i krewetek.
Zielone curry z krewetkami
Składniki
Sos green thai:
- pęczek świeżej kolendry
- 4 ząbki czosnku
- 1 zielona papryczki chilli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1/4 cebuli
- 30 g świeżego imbiru
- Sok wyciśnięty z polowy limonki
- 2 łyżki cukru
Na krewetki:
- Krewetki 200 gram
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 40 g masła
- sól morska do smaku
- papryczka chili
Instrukcje
Sos green thai:
- Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Przelać do małego rondelka i dodać puszkę mleka kokosowego (gęstą część). Doprawić do smaku solą. Gotować ok. 20 minut, często mieszając do odparowania sosu. Przed podaniem można przetrzeć przez sitko
Na krewetki:
- Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć. Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć.
- Posiekać czosnek. Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili, smażyć przez minutę z jednej strony.
- Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
- Do zielonego sosu curry dodać krewetki. Wymieszać i chwile podusić na wolnym ogniu.
- Podawać z gotowanym ryżem (U mnie gotowanym w mleku kokosowym) i soczewica