Szukaj
Close this search box.

Zielona szakszuka

 

Zielona szakszuka

Składniki
  

  • 2 łyżki oleju
  • 2 cukinie pokrojone w cienkie długie plastry
  • 2 pak choi przekrojone na pół
  • 200 gr młodego szpinaku
  • 100 zielonego groszku
  • 1 awokado pokrojone w plasterki
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • zioła prowansalskie opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Na rozgrzany olej wrzucic cukinię. Nastepnie dodac czosnek zioła prowansalskie. Dodać pak choi i dusic pod przykryciem aż zmięknie. Nastpęnie dodać szpinak i groszek. Dusci razem kilka miniut. W razie konieczności podlac wodą lub bulionem. Jak warzywa będą miękkie, zrobić wgłebienia i wbić w nie jajka. Posypać solą i pieprzem. Smażyc pod przykryciem aż białko się zetnie. Przed podaniem dodac plastry awokado


Króliś (doświadczalny) poleca: zieloną szakszukę

No oczywiście, że Króliś (doświadczalny) poleca, po tym całych bigosach, pierogach, karpiach i serniczkach. Króliś (doświadczalny) tak się nażarł, że nie mógł się potem ruszac przez dwa dni. Niezbyt ta sie ta nieruchawość Konefce podobała, bo zaległ był na kanapie i więcej marudził.
Aby ukrócić to leżakowanie, a tym samym podwójną dawkę marudzenia trzeba było przygotować coś lżejszego, żeby Króliś czem prędzej wrócił do bardziej żywotnej formy i szybciej wykicał z domu.
Trzeba będzie zakasać rękawy i przygotować jeszcze kilka takich odchudzonych posiłków, co by Królisia szybciej wysłać w siną dal i cieszyc się jego małomówną obecnością.
Danie cieszy również oko, bo po całym tym swiątecznym żarciu, fajnie mieć na talerzu tyle zieleniny

 



Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube