Szukaj
Close this search box.

Żeberka w sosie miodowo sojowym z sezamem/Ribs in honey and soy sauce

Żeberka w sosie miodowo sojowym z sezamem. Pyszne żeberka obklejone marynatą z sosu sojowego i miodu z dodatkiem sezamu. Aromatyczne, klejące, pachnące czosnkiem. U mnie żeberka podawane z makaronem, soczewicą i zielonymi warzywami.

Żeberka w sosie miodowo sojowym

Prep Time 15 minutes
Cook Time 45 minutes
3 hours
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2

Ingredients
  

  • 3/4 szklanki sosu sojowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki miodu
  • 5 ząbków czosnku
  • sól pieprz
  • 750 gr żeberek pokrojonych
  • 2 łyżeczki sezamu

Instructions
 

  • W dużym garnku zagotować wodę. Żeberka wrzucić do wrzątku na 3–5 minut. Wyjąć, zahartować pod zimną wodą. Pozwoli to zachowac ich soczystośc po upieczeniu . Sparzone żeberka pokroić na kawałki.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Żeberka zalać marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc.
  • Żeberka piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez ok 60 min w 180 st. C.
  • U mnie podawane z makaronem chińskim i warzywami.
Keyword danie mięsne, danie obiadowe, wieprzowina, żeberka

Ribs in honey and soy sauce

 

  • 3/4 cup of soy sauce
  • 3/4 glass of water
  • 3 tablespoons of honey
  • 5 cloves of garlic
  • salt pepper
  • 750 gr of ribs (sliced)
  • 2 teaspoons of sesame
  1. Boil water in a large pot. Put the ribs into boiling water for 3-5 minutes. Remove, and place under cold water to temper. This will keep their juiciness after baking. Cut into pieces.
  2. Mix garlic with the remaining ingredients.
  3. Pour the marinade over ribs and put in the fridge for a few hours, and even for the whole night.
  4. Bake the ribs in a casserole dish under cover for about 60 minutes at 180 degrees C.
  5. Ribs served with Chinese noodles and vegetables.

 

 

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube