Żeberka w sosie miodowo sojowym z sezamem. Pyszne żeberka obklejone marynatą z sosu sojowego i miodu z dodatkiem sezamu. Aromatyczne, klejące, pachnące czosnkiem. U mnie żeberka podawane z makaronem, soczewicą i zielonymi warzywami.
Żeberka w sosie miodowo sojowym
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
3 hours hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
- 3/4 szklanki sosu sojowego
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki miodu
- 5 ząbków czosnku
- sól pieprz
- 750 gr żeberek pokrojonych
- 2 łyżeczki sezamu
Instructions
- W dużym garnku zagotować wodę. Żeberka wrzucić do wrzątku na 3–5 minut. Wyjąć, zahartować pod zimną wodą. Pozwoli to zachowac ich soczystośc po upieczeniu . Sparzone żeberka pokroić na kawałki.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Żeberka zalać marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc.
- Żeberka piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez ok 60 min w 180 st. C.
- U mnie podawane z makaronem chińskim i warzywami.
Keyword danie mięsne, danie obiadowe, wieprzowina, żeberka
Ribs in honey and soy sauce
- 3/4 cup of soy sauce
- 3/4 glass of water
- 3 tablespoons of honey
- 5 cloves of garlic
- salt pepper
- 750 gr of ribs (sliced)
- 2 teaspoons of sesame
- Boil water in a large pot. Put the ribs into boiling water for 3-5 minutes. Remove, and place under cold water to temper. This will keep their juiciness after baking. Cut into pieces.
- Mix garlic with the remaining ingredients.
- Pour the marinade over ribs and put in the fridge for a few hours, and even for the whole night.
- Bake the ribs in a casserole dish under cover for about 60 minutes at 180 degrees C.
- Ribs served with Chinese noodles and vegetables.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp