Na przepis trafiłam przypadkiem kiedy przeglądałam gazetę Moje Gotowanie . W wersji wytrawnej sernika jeszcze nie jadłam . Wyglądał tak pięknie, ze niewiele się zastanawiając postanowiłam go zrobić . Ciekawa propozycja na śniadanie
wytrawny sernik marchewkowy
Składniki
- Ciasto:
- masło do wysmarowania foremki
- 250 gram mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 gram zimnego masła
- 5 dag tartego parmezanu
- jajko
- kilka łyżek zimnej wody
Nadzienie
- 30 dag młodych marchewek
- sól pieprz, cukier
- 150 ml śmietany 36%
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 25 dag sera białego zmielonego
- 4 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- brokuł
- Zielona fasola soi
- Oliwki
- Groszek cukrowy
- Kilka ugotowanych marchewek
Instrukcje
Ciasto
- Posmarować masłem formę do tarty o śr. ok. 25 cm.Na blat wysypać mąkę, sól i zimne masło, połączyć. Przełożyć do miski, dodać parmezan, wbić jajko i wyrobić ciasto, dolewając odrobinę wody co jakiś czas. Ciasto powinno być elastyczne i nadawać się do wałkowania.
- Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto pod rozmiar foremki, pamiętając, aby był zapas na wywinięcie boków. Przełożyć ciasto do formy, dociskając wokół brzegów. Wyłożyć dno papierem do pieczenia
- Nagrzać piekarnik do temp. 190°C.Na papier wysypać suchą fasolę.Piec z obciążeniem najpierw 20 min, potem zdjąć wszystko i dopiec jeszcze 8 min.
Farsz
- Marchewki ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.Wystudzić i zmiksować na gładką masę, dodając stopniowo śmietanę, sery, jajka i doprawiając gałką, solą i pieprzem. Wylać na spód, pieczemy 35–40 min w temp. 180°C; Wystudzić
- Brokuł zanurzyć, trzymając za łodygę, w gotującej się osolonej wodzie; wystudzić i osuszyć . Ugotować marchewki i groszek cukrowy
- Wystudzony sernik udekorować brokułem , groszkiem cukrowym i marchewkami. Dodać oliwki i zielona fasole soi . Mozna dodać koper
źródło inspiracji
http://www.mojegotowanie.pl/przepis/sernik-marchewkowy-z-siekanym-jajem-szczypiorem-i-brokulami