Jakiś czas temu kupiłam odjechany wałek z przepięknym, ludowym motywem. Aż mnie korciło i jak mawiała moja babcia świerzbiły mnie rączki , żeby móc go użyć. Okazja nadarzyła się przy tych wytrawnych ciastkach z parmezanem i pistacjami. Świetne do chrupania przy kuflu piwa.
Wytrwane, krucha ciastka z parmezanem
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 szczypta cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki czosnki granulowanego
- odrobina pieprzu
- tarty parmezan opcjonalnie
- garść pokruszonych pistacji
Instrukcje
- Masło wymieszać z żółtkiem, szczyptą pudru a następnie z mąką i przyprawami.Na koniec dodać starty parmezan i pokruszone pistacje.
- Zagniecione ciasto wstawić do lodówki, na około 1/2 godziny, żeby było dobrze schłodzone.
- Następnie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
- Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec około 12 minut w 190 stopniach.