Takie wrapy to fajna alternatywa dla kanapki. Smaczne , pożywne . Idealne na lunch czy na piknik na świeżym powietrzu. Nafaszerowane kurczakiem, ryżem, warzywami z dodatkiem sosu pomidorowego
Wrapy z nadzieniem z kurczaka
Składniki
Składniki
- 5 dużych tortilli
- 100 g ryżu
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 100 gram zielonej fasoli soi
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
- 200 g tartego żółtego sera
- 300 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Przyprawy do kurczaka
- 2 starte ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Instrukcje
- Ugotować ryz według instrukcji na opakowaniu . Pierś z kury pokroić na 2 cm paski. Doprawić go solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw i nasmarować 2 łyżkami oleju.
- Na rozgrzanej patelni umieścić łyżkę oleju .Wrzucić kurczaka i obsmażyć go z każdej strony, przez ok. 5 minut. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
- Na patelnię dodać łyżkę oleju i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.
- Dodać ugotowany ryż, odcedzoną kukurydzę czerwona fasole, zielona fasole soi oraz podsmażone kawałki kurczaka.Całość wymieszać . Pod koniec dodać passatę pomidorową , koncentrat pomidorowy
- Tortille zawinąć w folie aluminiowa i podgrzać w piekarniku . Na każdy placek nałożyć farsz . Posypać startym serem żółtym i zwinąć w rulon.